Devadesátky: Výtečný Michal Novotný jako Ivan Jonák, hnusná trvalá a mraky dýmu

Devadesátky: Výtečný Michal Novotný jako Ivan Jonák, hnusná trvalá a mraky dýmu
Zdroj: se souhlasem České televize
Seriál Devadesátky: Poslední dekáda 20. století zastihla policii lehce nepřipravenou a zaskočenou. Proto se potřebuje rychle zorientovat v nových časech a zjistit, jak se dostat na kobylku zločincům, kteří se neštítí ničeho. Jak si s tím vším poradí detektivové z pražského 1. oddělení?Devadesátky - 1. epizoda: Píše se rok 1993 a v tiché ulici dojde k nájemní vraždě. Pražské 1. oddělení musí vyřešit smrt obávaného bodyguarda. Pak ale začnou mrtvoly přibývat...Devadesátky - 2. epizoda: Někdo zastřelil manželku Ivana Jonáka, majitele nechvalně proslulého Discolandu Sylvie, kde se setkávalo podsvětí, showbyznys a politika...Devadesátky - 3. epizoda: Aby toho v pražském podsvětí nebylo málo, objevují se noví zájemci o kořist - Číňani, Albánci nebo Arméni...+ 8 fotek+ 9 fotek

Seriál Devadesátky, který předchází slavným Případům 1. oddělení, je nejúspěšnější novinkou roku 2022. Co na krimi příběhy s Ondřejem Sokolem, Martinem Fingerem a Vasilem Fridrichem říkají diváci?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 01. 2022 11:00

Seriál Devadesátky: Přechod do nové dekády plné svobody zvládli lépe a rychleji lidé, kteří stáli na špatné straně zákona. Než se policie zorientovala, vpadla rovnýma nohama do světa nájemných vražd, vydírání a násilí. Jak se jim povede potírat zločin, když většinu času tahají za kratší provaz? Seriál Devadesátky, který dějově předchází slavným Případům 1. oddělení, vysílá Česká televize každou neděli ve 20:10.

Rekordní seriál Devadesátky

Na nový seriál Devadesátky se každou neděli večer koukají přibližně dva miliony diváků. Čím to je? „Devadesátky přišly, a tak jako v reálu převálcovaly zbytek. Reálie a dobová výprava perfektní, s hláškami se nešetří. Kdo tu dobu zažil na vlastní kůži, jen žasne," píše flanker.27 na filmovém webu ČSFD.cz. A jde asi o nejvýstižnější charakteristiku seriálové novinky z dílny České televize.

Diváci si vedle retro atmosféry pochvalují i důraz na detail. Když se v Devadesátkách objevil podnikatel Ivan Jonák, který vlastnil legendární Discoland Sylvie, v němž se potkávalo podsvětí, showbyznys a politika, padají skutečná jména.

I díky tomu jsou Devadesátky patrně neúspěšnější u diváků, kteří danou dekádu zažili. Bez ohledu na to, kolik jim bylo let. „Tfuj tajxl, úplně se mi zhoupnul žaludek, jak dobře to evokovalo tu hnusnou dobu mého dospívání. Deky a trvalá, E55, Jonák, vraždy, bundy, ksindl a mafie. Uff," píše třeba EastWicka

Devadesátky a Případy 1. oddělení

Seriál se ovšem nevyhne porovnání s Případy 1. oddělení, se kterými má společného nejenom scénáristu Josefa Mareše nebo režiséra Petra Bebjaka. Devadesátky jim totiž dějově předcházejí a objevují se tu ti samí vyšetřovatelé, byť o dekády mladší. „Nevím, jestli bylo nutné zapojit stejné postavy. Tak třeba Plíšek se nám nějak zmenšil... Nebo že by se ke stáru protáhnul? Kozák za mlada je charakterově úplně jiný než Kozák v nejlepších letech. U mě fungovalo podvědomé dosazování postav a působilo to na mě rušivě," stěžuje si troufalka.

Dalším divákům vadí třeba spousta vykouřených cigaret, tolik dýmu prý nebylo ani v prvorepublikových filmech. A někteří mají potíž i s trošku akčnější kamerou, která hodně zoomuje a působí neklidně. Ale taková chaotická a neklidná ona 90. léta vlastně byla, ne?

Zdroje informací:

Česká televize: Devadesátky

ČSFD.cz: Devadesátky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články