Zajímavosti o Mrazíkovi: Jedovatý make-up Marfuši a móda černých zubů

Marfuša byla pro roli dokonale vybraná.
Zdroj: se souhlasem Nova Cinema
Pohádka Mrazík se zpočátku setkala jen s vlažným ohlasem.Originální text scénáře nebyl v rýmech, tohoto efektu se docílilo až díky českému překladu.Američanům se film moc nelíbil, tedy kromě Stevena Spielberga.A ještě jednou USA. Mrazík tam byl označen za nejhorší film všech dob.+ 4 fotky+ 5 fotek

Děj pohádky o Mrazíkovi zná snad každý, ale jaké bylo její historické pozadí? Proč měly herečky tak nápadné, a hlavně nevkusné líčení? A proč měla baba Jaga úsměv černější než ta nejtmavší noc? Byl to kosmetický zákrok, jenž měl skrýt hrůznou pravdu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 12. 2020 16:00

Na Mrazíka se můžete podívat dnes ve 20:20 na TV Nova. Žil, byl jeden dědeček, jenž měl dceru Nastěnku. Když se znovu oženil, začala macecha spolu se svou ošklivou dcerou Marfušou Nastěnku týrat. Záviděla jí její krásu. Jednoho dne ji vyhnala v mrazu do lesa, doufajíc, že tam nebohá dívka umrzne či bude sežrána vlky. Nastěnka naštěstí potkala v lese kouzelného Mrazíka, který jí pomohl. A v té době se vydal do světa pohledný mladík Ivan, který se musel naučit konat dobré skutky, jinak by nikdy nezískal zpět svou lidskou tvář.

Kokošnik proti nemravným myšlenkám

Aby ruské ženy zůstaly počestné, nosily pokrývku hlavy, která svým vzhledem připomínala slepičí hřebínek. Od toho také vznikl právě pojem kokošnik. V Mrazíkovi ho měla Nastěnka i Marfuša. Etnologové se však shodli na tom, že se nosil již od dob byzantských císařoven. A jeho účel? Odradit muže s nekalými úmysly.

Nosily ho výhradně vdané ženy. Zakrýval vlasy, čímž tlumil sexuální vášně u mužů. Po revoluci se dokonce dostal i do Francie. Car Petr I. jej nesnášel, Kateřina II. zase milovala. S oblibou se s ním nechala malovat. Koupili byste jej i dnes. Obyčejný za pár korun a bohatě zdobený za tisíce.

Líčka jako dva jablíčka

Červené tváře byly sice v Rusku moderní, ale byla to vskutku smrtelná záliba. K barvení se totiž používala jedovatá rumělka. Získává se totiž z nerostu cinabarit, což je též jinak sulfid rtuti. Síry tam sice moc není, rtuti ale více než osmdesát procent.

Příznaky otravy se našly již u ženy Ivana Hrozného a dalších dam z vysoké společnosti. A jak se otrava projevuje? Třesem, selháním ledvin, zánětem, celodenní únavou a psychickými problémy. To ale ještě není zdaleka konec příběhu. Bílá barva na pleť zase obsahovala olovo. Po čase začala nebezpečná látka rozežírat pokožku, na níž se pak tvořily tmavé skvrny, které se zaplácaly ještě větší dávkou make-upu.

Černý úsměv

Jedno se musí představitelce Marfuši nechat. Louskat ořechy zuby uměla i ve skutečnosti. Vždyť díky tomu právě tuto roli získala. Nicméně, když se vrátíme zpět do historie, těžké kovy z líčidel měly katastrofální důsledky i na chrup nebohých dívek. Mnohé z nich tak byly na svatbách bezzubé či s nevábně vyhlížejícími pahýly. Co s tím? Hřebíček na zápach a černá barva na zuby. Stačí se podívat na babu Jagu.

Zdroje informací:

TV Nova: Mrazík

Russkiymir.ru: Marina Bogdanovová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články