Skutečný muž se železnou maskou: Tajemný vězeň, který inspiroval film s Jeanem Maraisem

Muž se železnou maskou: Pouhý sluha, nebo člen královské rodiny? Americký vědec konečně odhalil jeho totožnost
Zdroj: se souhlasem České televize
Železná maska: D'Artagnan (Jean Marais) má plné ruce práce - vyhrává bitvy, svádí ženy a vyhýbá se svatebním nástrahám. Jednoho dne ale dostane za úkol postarat se o tajemného vězně se železnou maskou.D'Artagnana si zahrál slavný herec Jean Marais.Vězeň, kterého má D'Artagnan střežit, skutečně existoval.Totožnost muže se železnou maskou byla dlouhou dobu předmětem nejrůznějších spekulací.+ 2 fotky+ 3 fotky

Když se řekne muž se železnou maskou, každý z nás si vybaví záhadného vězně, který měl být hrozbou pro celou Francii. Byla to pravda? Vědci údajně odhalili jeho identitu, ale některé otázky pořád zůstávají. A jaká je vůbec historie železných masek?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 30. 07. 2022 11:00

Železná maska: Slavný kapitán mušketýrů D’Artagnan (Jean Marais) žije sice trošku nebezpečný, ale jinak bezstarostný život. Pak ho ale kardinál Mazarin pověří úkolem, má přivést vězně z ostrova Svaté Markéty. Nikdo ale nesmí znát jeho identitu a tvář. Po příjezdu na ostrov však D’Artagnan zjistí, že se vězni podařilo uprchnout... Na dobrodružný historický film Železná maska z roku 1962 se můžete podívat dnes ve 20:00 na ČT2. 

Utrpení jménem železná maska

Tímto způsobem se nejvíce trestaly ženy, které rády klevetily a pomlouvaly. Samotný mučící nástroj jim nijak zvlášť neublížil. Pokud v něm ale měly přichycený jazyk, rozedral jim ho do krve. Vzhledově se masky od sebe mnohdy lišily. Mohly být zcela prosté, nebo se podobaly prasečímu rypáku. To už záleželo na vyžadované míře zostuzení.

Masky se rovněž používaly při výsleších s domnělými čarodějnicemi. Inkvizitoři se totiž báli, že by je mohly ženy z pomsty uřknout. Poslední nešťastnice se musela v masce producírovat v Anglii ještě v roce 1856. Poté se od tohoto potupného zvyku upustilo.

Muž se železnou maskou

Jediné spolehlivé informace o muži se železnou maskou pocházejí od jeho věznitele Bénigna Dauvergna de Saint-Marse. Od roku 1669 (nebo 1670) byl až do své smrti držen v několika francouzských věznicích.

Jeho identita byla předmětem řady spekulací. Mohlo jít o příslušníka královské rodiny, a tím pádem možného krále, čímž by ohrozil postavení Ludvíka XIV., známého i jako Král Slunce. Minulý rok ale došlo v této kauze k zásadnímu obratu. Měla být odhalena totožnost tajemného vězně.

Kdo byl muž se železnou maskou?

Měl se jmenovat Eustache Dauger a jeho maska byla ve skutečnosti ze sametu. To alespoň tvrdí americký historik Paul Sonino. Eustache měl pracovat jako komorník pro kardinála Giulia Mazarina. Ale proč skončil v těch nejhorších věznicích? Věděl totiž, že kardinál nenabyl svůj majetek čestným způsobem. Otázkou však zůstává, proč byla jeho identita tak pečlivě skrývána.

A věděl o jeho uvěznění i sám Ludvík XIV.? Proč také Dauger nikomu ve vězení neprozradil svou identitu? Hrozili mu snad, že ho za to popraví? A věděl jen o podezřelých machinacích, nebo byl svědkem něčeho mnohem kontroverznějšího, co se nikdy nemělo dostat na veřejnost?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Muž se železnou maskou

Zpravy.aktualne.cz: Kdo byl muž se železnou maskou? Historik objasňuje záhadu ve své knize, pátral třicet let

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články