Největší lži historie: Aféra s kontaminovanou krví stála spoustu životů, za vším byly peníze

Nakažených tak začalo rychle přibývat. Aféra s kontaminovanou krví ovlivňuje rodiny pacientů dodnes.
Zdroj: se souhlasem Prima Zoom
Byl to jeden z největších skandálů francouzského zdravotnictví. Lidem byla během transfúzí podávaná krev infikovaná virem HIV.Lékaři i úředníci o všem věděli. Za vším stály peníze a snaha ušetřit. Obětmi byli především hemofilikové, pro které byl určen nový typ léčby. Kvůli velké poptávce se však krev pro deriváty začala dovážet ze zahraničí a někdy se odebírala doslova na ulici.+ 2 fotky+ 3 fotky

Šlo o jeden z největších skandálů francouzského zdravotnictví. V 80. letech dostávali lidé na transfúzi krev kontaminovanou virem HIV. Jak se to mohlo stát a kdo byl za to zodpovědný? Tyto otázky zodpoví dokument Největší lži historie - Aféra s kontaminovanou krví.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 05. 2021 11:10

Děj dokumentu Největší lži historie - Aféra s kontaminovanou krví: Lékaři, pracovníci starající se o transfúze i úředníci. Ti všichni o kontaminované krvi věděli. Jen pacienti nic netušili a věřili zdravotníkům, že jim podávají nezávadnou krev. Stejně jako ve většině ostatních případů šlo o peníze. Toto rozhodnutí ovšem zničilo a stále ničí životy mnoha lidí a jejich rodin. Na mrazivý dokument Největší lži historie - Aféra s kontaminovanou krví se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Zoom.

Největší lži historie - Aféra s kontaminovanou krví

Oběťmi zvrácené obchodní strategie a snahy ušetřit na nesprávných místech se stali hemofilikové. V 80. letech trpělo touto nemocí asi 4000 Francouzů, zejména mužů. Šlo o vzácnou a málo prozkoumanou poruchu srážlivosti krve, proto se tehdy přišlo s novou léčbou, která měla nemocným výrazně zlepšit život.

Jakmile se zázračný lék, jenž byl účinný, ale zároveň velmi nebezpečný, dostal na trh, propuklo šílenství. Chtěli ho všichni. Kdo totiž nedostával pravidelně injekce s krevními produkty, pro něj byla hemofilie často smrtelná. Krvácení se totiž dá zastavit jedině transfúzí. Továrny, které vyráběly onen převratný bílý prášek však kvůli vysoké poptávce začaly hledat krev pro své deriváty v zahraničí. K tomu vzniklo ještě dalších sedm center, které byly sice kontrolovány státem, ale mohly si prakticky dělat co chtěly. Nikdo se o jejich postup výroby nezajímal. Kdyby ano, zjistilo by se, že berou tu „nejlevnější krev", jejíž kvalita vlastně nikoho nezajímá.

Krev s HIV

V té době se v Americe objevil silně nakažlivý AIDS. Zprvu se šířila nemoc jen mezi homosexuály, každý si tak myslel, že se to týká pouze této skupiny. Brzy se však zjistilo, že se to týká všech. Ve Francii se totiž objevily pozitivní hemofilické děti a dospělí, kteří absolvovali transfúzi. Média to ale moc nezajímalo a lékaři si pořád namlouvali, že se to týká jen sexuálních menšin. Jenomže nakažených stále přibývalo.

Výroba se ale navzdory šířícímu se viru HIV ve Francii nezastavila. Ba naopak. Krev se brala lidem na ulici i ve věznicích. Pacienti se o kontaminaci krve dozvěděli až příliš pozdě. Ani ve snu by je nenapadlo, že jim ublíží ti, kteří mají za úkol pomáhat. Lákadlo velkých zisků ale bylo příliš velkým pokušením...

Zdroje informací:

Prima Zoom: Největší lži historie - Aféra s kontaminovanou krví

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články