Hlava Medúzy zmizela: Filip Renč natočil sérii závažných kriminálních případů inspirovaných slavným obrazem antické příšery

Hlava Medúzy zmizela: Filip Renč natočil sérii závažných kriminálních případů inspirovaných slavným obrazem antické příšery
Zdroj: Česká televize
Nový seriál Hlava Medúzy vznikl pod taktovkou režiséra Filipa Renče.Jméno krimiseriálu je odvozeno od slavného obrazu vlámského malíře Petera Paula Rubense, který na plátně s názvem Hlava medúzy znepokojivě zachytil antickou příšeru.V hlavní roli vyšetřovatelky Karin uvidíme Jitku Čvančarovou.Její kolegy si zahráli Jiří Dvořák, Petra Bučková a Michal Isteník.+ 3 fotky+ 4 fotky

Hlava Medúzy je nový kriminální seriál České televize, který vznikl pod taktovkou Filipa Renče. Inspirací pro název se stal stejnojmenný Rubensův obraz. Každý had bájné Medúzy představuje jeden zločin a celkem se můžeme těšit na osm epizod plných napětí a skvělých hereckých výkonů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 01. 2021 16:00

Osm detektivních příběhů, které se odehrávají v Brně a jeho okolí, startuje krádeží obrazu Hlava Medúzy od vlámského malíře Petera Paula Rubense. V centru dění je práce čtveřice kriminalistů na čele s cílevědomou Karin v podání Jitky Čvančarové. Na premiérový díl seriálu Hlava Medúzy se můžete podívat dnes ve 20:10 na ČT1.

Medúza je pryč

Antická příšera s hady místo vlasů v podání barokního malíře Petera Paula Rubensa je znepokojivé dílo, které se stalo středobodem stejnojmenného krimiseriálu Hlava Medúzy od režiséra Filipa Renče. „Pojmenovali jsme tak celý seriál. Co had, to zločin, co had, to jeden případ,” vysvětlil Renč. Obraz patří do sbírky Moravské galerie v Brně, a právě odtamtud je odcizen v pilotním díle.

Případ si bere na starost šéfka kriminalistů Karin. „Má velmi bystrý mozek, pálí jí to a k tomu má ještě dar empatie a pudovosti,” popsala svou postavu herečka Jitka Čvančarová. Sekundují jí kolegové v podání Jiřího Dvořáka, Petry Bučkové či Michala Isteníka, který je známý rolí Edy ze seriálu Most.

Poslední v Evropě

Hlava Medúzy byl další seriál, jehož produkci zasáhla, a hlavně zpomalila jarní pandemie koronaviru. „Byli jsme poslední v Evropě, kdo na jaře při příchodu pandemie ještě točil,” uvedl pro Českou televizi režisér Filip Renč. „Jsem hrdý na brněnský štáb, že se nebál,” dodal.

Sám považuje Hlavu Medúzy za spíše psychologickou záležitost nežli akční detektivku.Je mi to velmi blízké. Mám rád dramatické situace, vyhrocené vztahy, pohled do duše lidí, kteří se ocitnou na hraně zákona. V tom jsem si jako režisér celkem jistý,” prozradil Renč.

Napětí místo krve

Scénář k seriálu napsal Petr Hudský, který se podílel na všech třech sériích Labyrintu, jež na Jižní Moravě natáčel režisér Jiří Strach. Ten si pro změnu v Hlavě Medúzy zahrál režiséra westernového filmu, během jehož natáčení dojde k vraždě.

„Labyrint měl odlišný námět. Zločiny, které čekají na náš tým vyšetřovatelů, jsou sice také mimořádně závažné, krev, brutalitu a násilí však nečekejte,” prozradila kreativní producentka Jiřina Budíková. „V tomto případě jsme zvolili napínavou podívanou, která stojí na důmyslnosti provedených skutků a také jejich pachatelů a vyšetřovatelů, kteří se je snaží odhalit.”

Zdroje informací:

Česká televize: Hlava Medúzy

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články