Temné pozadí filmu Obchod na korze: Jozef Kroner musel čelit výhružkám slovenských fašistů

Temné pozadí filmu Obchod na korze: Jozef Kroner musel čelit výhružkám slovenských fašistů
Zdroj: Česká televize
Chybělo málo a Obchod na korze by si Oscara domů neodnesl. Komunistům se totiž nelíbilo, že by socialistickou práci chválil třídní nepřítel.Přitom samotnému filmu nikdo velký úspěch nepředpovídal. Během prvního promítání pro odbornou veřejnost dokonce někdo ukázal palec dolů.Snímek je velmi přesný v historických událostech. A to zejména ve scénách s odsunem Židů. Během jejich vyvolávání zazněla skutečná jména.Jozef Kroner měl takovou radost z nominace na Oscara, že si nechal ušít čtyři obleky za 17 000 Kčs. Na samotný ceremoniál mu však nebylo umožněno odletět.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zákulisí filmu Obchod na korze ukrývá nejedno tajemství, která jsou ale spíše smutného charakteru. Přestože v něm herec Jozef Kroner podal excelentní výkon, doma se nesetkal s pochopením soudruhů. A aby toho nebylo málo, musel ještě skousnout výhrůžky pohrobků Hlinkovy strany.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 26. 01. 2021 16:00

Píše se rok 1942 a všechny židovské podniky se předávají do rukou prověřených slovenských občanů. Poctivý a slušný truhlář Tóno Brtko přijme pod nátlakem své chamtivé manželky arizační dekret pro krámek stařičké paní Rozálie Lautmanové. Špatně slyšící dáma neví, co se děje. Myslí si, že jí Tóno jen pomáhá. Vlastně ano, opravuje starý nábytek a jen předstírá, že přebírá její majetek. Když se ale přiblíží transport, musí s pravdou ven. Na Obchod na korze z roku 1965 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CS Filmu.

Ztracený Oscar

Jozef Kroner podal v postavě spravedlivého a čestného truhláře Brtka, který se nebojí jít proti proudu, jeden z největších hereckých výkonů 20. století. Jenže to, co oceňovali v zahraničí třeba Oscarem, doma soudruzi nedokázali ocenit. Když se chystala delegace na udílení zlatých sošek, Kronerovi těsně před nastoupením do letadla oznámili, že místo něj pojede soudružka Kadrnožková z Filmexportu, protože on už za velkou louží byl. Smutný herec zůstal stát na letišti s kufrem plným obleků, které si prý nechal ušít za na tu dobu hodně vysokou sumu – 17 000 Kčs.

Samotný Oscar za nejlepší zahraniční film se ztratil v roce 1979 po smrti Jána Kadára, jednoho z režisérů Obchodu na korze. Jelikož záhy umřela i jeho žena Judita a o půl roku později tchyně, nebylo již možné sošku vystopovat. Kdo ji získal do svého vlastnictví, se už zřejmě nikdy nedozvíme.

Odporné anonymy

Vedle toho se na Kronera snesla i sprška nemístných anonymů. „Štvalo ho to,” uvedla pro Blesk hercova dcera Zuzana Kronerová. Obchod na korze totiž vyvolal mezi některými jedinci velkou vlnu nevole. „Byl z toho hodně smutný a zraňovalo ho to. Našly se tam opravdu šílené věci. Třeba: ‚Nestydíš se, ty Žide, že takhle pomlouváš naše krásné Slovensko? To jsi vlastenec?‘ Psali to pohrobci lidí z fašistické Hlinkovy strany.” 

Nebyly ale tyto nenávistné vzkazy důkazem toho, jak moc dobře, a hlavně přesvědčivě, Jozef Kroner svou postavu truhláře Brtka ztvárnil? „Nikdy nezpychl. Byl to velice pokorný člověk. Přitom měl být na co pyšný,” dodala herečka Kronerová.

Vše bylo autentické

V Sabinově, kde se film natáčel, je dodnes korzo, po kterém se prochází místní. Našli bychom tam i věrnou repliku krámku paní Lautmanové. A to není vše. „Autentické byly i scény shromažďování Židů na náměstí,” řekla pro Český rozhlas Soňa Bázlerová, která zbyla z tamější židovské komunity jako jediná. „A když se dobře zaposlouchám, tak mezi jmény, které vyvolávají k transportu, je i můj dědeček.” 

I druhý režisér filmu Elmar Klos měl k tématu velmi blízko. Sám zažil tuto dobu na vlastní kůži. Nikdy se s tím nedokázal smířit. „Příčily se mu norimberské zákony uplatňované v praxi. Nesl si to v sobě jako velkou historickou křivdu,” vysvětlil jeho syn Elmar Klos mladší.

Zdroje informací:

Česká televize: Obchod na korze

Radiožurnál: Obchod na korze

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články