Obecná škola v praxi: Tělesné tresty byly zakázány v 19. století, česká realita je ale jiná

Obecná škola v praxi: Tělesné tresty byly zakázány v 19. století, česká realita je ale jiná
Zdroj: se souhlasem České televize
Obecná škola: Učitelka Maxová se jednoho dne ze svých žáků zblázní. Na její místo nastupuje Igor Hnízdo, který ihned zavede disciplínu. Scénář filmu Obecná škola, i se všemi společenskými a politickými narážkami, byl vytvořen a schválen až v roce 1988.
Uniforma, kterou nosí Jan Tříska, je smyšlená. V armádě bychom takovou nenašli.  Většina příhod z Obecné školy odpovídá tomu, co zažil Zdeněk Svěrák v dětství.+ 2 fotky+ 3 fotky

Dnes by si Igor Hnízdo ze slavné Obecné školy za katedrou oficiálně ani neškrtl. A pokud by se takový kantor přece jen objevil, nějací chuligáni by mu rákosku vytrhli z ruky a napráskali by mu s ní. Přesto tělesné tresty z českého školství nezmizely a podle průzkumu Nadace Naše dítě dokonce učitelé bijí své děti víc než ostatní rodiče.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 12. 2021 11:00

Děj filmu Obecná škola: Eda a Tonda chodí do chlapecké třídy základní školy, která se nachází na pražském předměstí. O různé vylomeniny není nouze, mají ale neblahý vliv na jejich učitelku, jenž se jednoho dne zblázní. Na její místo pak nastoupí rázný Igor Hnízdo (Jan Tříska). Na komedii Obecná škola z roku 1991 se můžete podívat dnes ve 21:35 na ČT 1.

Rákoska vše spraví

Šlehnutí rákoskou přišlo vždy bezprostředně po prohřešku. Takové “fláky”, neboli pohlavky se však v 18. století staly součástí školního řádu. Tomu předcházel takzvaný zápis do černé knihy, což byla, v přeneseném významu, ulička hanby. A jestliže si ani kvůli tomu žák nezpytoval svědomí, přišel na řadu tělesný trest.

Snad úplně nejhorším prohřeškem bylo lhaní. Rákoska, pohlavek či facka měly vzpurného žáka přivést na správnou cestu a ukázat mu, kdo tady má autoritu. S příchodem 19. století se ale názory ve společnosti změnily a fyzické tresty začaly být považovány za něco nežádoucího.

Konec fyzických trestů

Od srpna roku 1870 bylo vládou vydáno nařízení, že trestat žáky fyzickým způsobem je zcela nepřípustné. Kdo se tím nehodlal řídit, skončil ve vězení. Poprvé si šla dotyčná osoba sednout do chládku na tři dny anebo jeden měsíc. Pokud se to opakovalo, byl nařízen tvrdý žalář a doživotní zákaz vykonávání pedagogické činnosti.

Fyzické tresty však nebyly pouze “školní” formou trestu. Na neposlušné děti čekaly výprasky již ve starověkém Egyptě a Římě. Kázeň prostě musela být. Kantoři k tomu naštěstí přistupovali opatrněji. Ve většině případů volili poznámky. Tělesný trest byl úplně posledním způsobem, jak žáka umravnit.

Obecná škola - odraz reality?

Podle ČTK uskutečnila Nadace Naše dítě v dubnu a červnu roku 2011 průzkum, z něhož vyplývá, že nejčastěji své děti trestají fyzicky právě učitelé. Až 87 % z nich uvedlo, že po této metodě alespoň jednou sáhli. Je to prý přirozená součást výchovy. A za co může přilétnout pohlavek či facka? „Trestá se napadání rodičů a jiných dětí, lhaní a poškozování cizí věci,” sdělila ředitelka nadace Zuzana Baudyšová. Mimo učitelského povolání přiznalo fyzické trestání svých potomků 75 % respondentů.

Bití je však používáno v mnohem menší míře, než jak tomu bylo u předešlé generace. Ve škole pohlavkuje děti "pouze" 27 % učitelů. Jinak jsou ve hře spíše důtky, pokárání nebo zavolání rodičů. Pro ty je zase doma efektivní spíše zabavení mobilu nebo počítače.

Zdroje informací: 

Česká televize: Obecná škola 

Denik.cz: Průzkum: Učitelé bijí své děti častěji než ostatní

Zoommagazín.iprima.cz: Tělesné tresty ve školství - bít, či nebít, to je to, oč tu běží

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články