Ochránce s Lukášem Vaculíkem: 7 tragických příběhů z českého školství, které inspirovaly tvůrce seriálu

Ochránce s Lukášem Vaculíkem: 7 tragických příběhů z českého školství, které inspirovaly tvůrce seriálu
Zdroj: se souhlasem České televize
Ochránce: Aleš Pelán (Lukáš Vaculík) je oblíbený středoškolský pedagog. Šikana kolegyně jej přiměje k tomu, aby se stal ochráncem, který poskytne obětem tolik potřebné zastání.V epizodě Andílek napadne jeden hoch svou spolužačku nůžkami. Podobný případ se stal ve Vidnavě na Jesenicku.Epizoda Mužská záležitost zase řeší fyzické tresty ze strany zaměstnanců školy. Co všechno může způsobit jedna facka?V epizodě Džungle před tabulí dojde na ožehavé téma segregace. V Krnově se rozhodli jít opačnou cestou a po třinácti letech si mohou konečně oddechnout. Zavládl klid.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ochránce, desetidílný seriál České televize, se tentokrát netočí kolem smyšlených případů, ale sleduje skutečné kauzy, jež otřásly českým školstvím. Lukáš Vaculík, coby školní ombudsman Pelán, tvrdí, že pravda je jen jedna, a té se vždy snaží dobrat v případech, které si žádají mnohem víc než jen přítomnost vyšetřovatelů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 10. 2021 11:00

Děj seriálu Ochránce: Aleš Pelán je oblíbeným středoškolským učitelem. Po šikaně kolegyně si ale uvědomí, že každý jednou potřebuje svého ochránce. A nejde jen o dospělé lidi, ale také o děti, i ty mají své problémy. V dnešní epizodě s názvem Ahoj tati, bude Pelán řešit případ třináctiletého chlapce, který zahyne po pádu z továrního komína. Na osmý díl seriálu Ochránce se můžete podívat dnes ve 20:15 na ČT 1.

Šikana učitele

Je toho plný internet. Stále častějšími terči šikany se stávají samotní učitelé, jak jsme se mohli přesvědčit hned v první epizodě seriálu Ochránce s názvem Slabý kus. Školáci se v současné době neštítí prakticky ničeho. Házejí po kantorech svačiny, křídu i mokrou houbu. Nechybí ani vulgarismy. Kupříkladu v roce 2019 dala dvanáctiletá dívka svému učiteli facku za to, že jí kvůli přešlapu neuznal skok do dálky. Pak si na něj ještě po vyučování počkala s partou kamarádů a fyzicky jej napadla v kabinetu. V roce 2015 zase na Střední škole polytechnické v Olomouci udeřil jeden žák učitele pěstí do obličeje tak silně, že musel být několik dnů hospitalizován v nemocnici

Vskutku děsivý případ šikany se odehrál před pěti lety na pražské Střední průmyslové škole, a zabýval se jím i první díl seriálu Ochránce. Trojice vypečených mladíků si vzala na paškál profesorku Ludmilu W. „Chodila jako tělo bez duše, ostatní přece museli poznat, že se něco děje,” citoval deník Blesk některé její studenty. Agresoři pedagožce vyhrožovali pěstmi, předváděli před ní neslušná gesta, pošklebovali se, či bránili jí v odchodu ze třídy. Spravedlnosti se bohužel nedožila. Po několika měsících šikany zemřela.

Kauza utonulého žáka

Zatím nejdramatičtější díl s názvem Veřejný nepřítel se inspiroval případem žáka na Domažlicku. Chlapec se během školního výletu začal topit. Podařilo se jej sice oživit, ale kvůli vážnému poškození mozku po půl roce zemřel. Z usmrcení z nedbalosti byly obviněny dvě pražské učitelky. Soud následně ženám vyměřil podmínky, ony ale trest opakovaně odmítly.

Tím si vysloužily nevoli okolí. Jejich počínání zkritizoval i správce areálu, kde k nehodě došlo. „Nechápu, jak to můžete takto prodlužovat,” vyjádřil se tehdy před soudem. „Kde se to ve vás bere. Když něco provedu, přijmu trest. Jste učitelky, nerozumím vašemu chování.” Přestože kantorky vyjádřily nad celou situací svou lítost, nepřiznaly se. Prý nijak nepochybily.

Bezvýchodná situace

V osmém díle s názvem Ahoj tati vyšetřuje Aleš Pelán v podání Lukáše Vaculíka smrt chlapce, který zahynul po pádu z továrního komínu. Policie věc uzavře jako nehodu, jeho matka si však myslí, že spáchal sebevraždu kvůli šikaně. K takovému řešení situace, jenž se může dospívajícímu dítěti zdát bezvýchodná, se uchyluje na celém světě poměrně velké procento lidí a výjimkou není ani Česko.

Před třemi lety si chtěla vzít život žákyně osmé třídy základní školy v České lípě. Kvůli slovním urážkám na svůj vzhled si na záchodcích podřezala žíly. Naštěstí přežila. Raději ale přešla na jinou školu. K tragickému konci ale došla sebevražda třináctileté Julie Moravcové. Kvůli neustálé šikaně už nevěděla kudy kam, a tak se 13. dubna 2015 oběsila v lesíku na okraji Liberce. V dopise na rozloučenou uvedla, že se takto rozhodla, neboť nemá ráda svůj život.

Pomluvy na Facebooku

Své si prožil i Štěpán Uhlík. Po nástupu do nové školy jej začali spolužáci týrat a ponižovat. Pomlouvali jej v uzavřené skupině na Facebooku, do tašky mu dávali kondom nebo vložku, či otevírali dveře na toaletu, když na ní byl. Chtěl to řešit s učiteli, ale jelikož jeden z hochů byl synem ředitelky, zametlo se vše pod koberec. I on se pokusil se vším skoncovat. Nakonec skončil v Bohnicích. Dokázal se však znovu postavit na nohy. Navíc se rozhodl pomáhat s propagací aplikace Nenech to být, kde je možné šikanu oznámit.

Zdroje informací: 

Česká televize: Ochránce 

Deník.cz: Plivání, výhrůžky i bití. Žáci šikanují učitele stále drsnějšími způsoby, Seriál Ochránce: Lukáš Vaculík připomněl šikanu učitelky v pražské škole 

Zprávy.aktuálně.cz: Učitelka dostala podmínku, její žák se utopil v lomu

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články