Milostné lapálie Jiřího Valy: Pobláznil Švorcovou i Jiráskovou, dostal za to pěstí

Milostné lapálie Jiřího Valy: Pobláznil Švorcovou i Jiráskovou, dostal za to pěstí
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Král Šumavy: Drsná příroda a napínavý příběh o pohraničnících a převaděčích.V roce 1948 ve skutečnosti ještě pohraniční stráž neexistovala. Hranici střežili jen špatně vyzbrojení příslušníci SNB.Jiřina Švorcová měla v průběhu natáčení Krále Šumavy poměr s kolegou Jiřím Valou.
Jiří Vala si prý po natáčení Krále Šumavy stěžoval, že mu tento film pohřbil kariéru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Herec Jiří Vala, kterého si dnes můžeme připomenout ve filmu Král Šumavy, se rozhodně nenudil. Prý zoufale toužil po tom být milován, což ho leckdy přivedlo do pěkně prekérní situace. Třeba jako když zamotal hlavu Jiřině Švorcové i Jiřině Jiráskové, jejíž manžel si to s ním přišel vyřídit ručně.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 10. 2021 11:00

Děj filmu Král Šumavy: Drsná a divoká šumavská příroda je jako stvořená pro život nekorunovaných králů českého pohraničí, které čeká nelehký úkol - musí zlikvidovat mazané převaděče. Ti však znají velmi dobře svůj kraj. Polapit je nebude vůbec lehké. Na drama Král Šumavy z roku 1959 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX. 

Kočovné začátky Jiřího Valy

Jiří Vala od mládí sportoval, na gymnáziu ho ale začalo přitahovat herectví. Dokonce kvůli tomu nedokončil studium a utekl ke kočovné společnosti. Jeho otec to ale nehodlal tolerovat. Pokud chce Jiří k divadlu, musí si řádně dokončit vzdělání. Chlapci nezbylo nic jiného než nastoupit na Pražskou konzervatoř, kterou absolvoval v roce 1947.

Po několika angažmá v divadlech přišel na řadu film, dabing a dramaturgie. Nevyhýbal se však ani televizi. Diváci si jej pamatují jako podnikatele Martina Nedobyla v seriálech Sňatky z rozumu a Zlá krev. V letech 1972 až 1986 se k herectví přidala i pedagogická činnost.

Švorcová versus Jirásková

Toužil být neustále zamilovaný a šlo mu to dobře. Uměl okouzlit ženské. Měl svůj půvab, takže jsem se vlastně nedivila žádné holce, že mu podlehla. On to permanentní zamilování v životě prostě potřeboval,” svěřila se ve své autobiografii herečka Jiřina Švorcová, která se kvůli Valovi i rozvedla.

Nemělo to však dlouhého trvání. Vala byl přelétavý a časem začal čím dál více myslet na Jiřinu Jiráskovou. Jak už to tak bývá, vědělo to celé divadlo, jen já ne. Dozvěděla jsem se to až tehdy, když do divadla přišel manžel Jiráskové Pleskot. Jirkovi dal po představení přes hubu,” dodala Švorcová. To mělo zásadní vliv na vztah obou hereček. Najednou nemohla jedna druhou vystát, což byl problém, neboť působily na stejné scéně.

Informátor Jiří Vala

Podle deníku Blesk měl Jiří Vala po havárii v Černobylu hlásit, kdo z jeho kolegů a kolegyň podporuje protisovětské nálady. Zda to tak skutečně bylo, není zcela ověřené, jeho kolegové se už k tomuto tématu odmítli vracet.

Na sklonku života herec propadl alkoholu. K tomu se navíc přidala rakovina. Zemřel jen pár dní před svými sedmasedmdesátými narozeninami. 

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Jiří Vála 

Prima MAX: Král Šumavy

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články