Tragický konec Margaret Thatcher: Demence jí vzala řeč i paměť, rozhádané děti zase chuť žít

Tragický konec Margaret Thatcher: Demence jí vzala řeč i paměť, rozhádané děti zase chuť žít
Zdroj: Wikimedia Commons/Terence Donovan, Public domain
Železná lady: Kdysi na vrcholu, nyní v osamění a trpící halucinacemi. Životní příběh Margaret Thatcher, jedné z nejméně oblíbených britských političek.Meryl Streep se na roli Margaret Thatcher připravovala opravdu pečlivě. Snažila se také vypilovat její typický akcent.K tomu Meryl Streep dopomohly i umělé zuby, které musela nosit během celého natáčení dramatu Železná lady.Meryl Streep získala za svůj výkon v roli Margaret Thatcher několik ocenění včetně Oscara.+ 2 fotky+ 3 fotky

Margaret Thatcher, jejíž život si dnes můžeme připomenout ve filmu Železná lady s Meryl Streep, vzbuzovala v Britech vyhrocené emoce. Jedni ji milovali, druzí zatracovali. I přesto jí nelze upřít, že toho v politice zvládla opravdu hodně. Na sklonku života však Margaret Thatcher, místo zaslouženého odpočinku, trápila demence a nezájem dětí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 10. 2021 11:00

Děj filmu Železná lady: Poslední léta tráví Margaret Thatcher v ústraní. Je osamělá a v halucinacích promlouvá se svým manželem. V těchto rozhovorech se jí promítají všechny důležité životní etapy. Od dětství až po začátky v politice. Na drama Železná lady z roku 2011 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima MAX. 

Nepopulární politička Margaret Thatcher

Ač měla řadu příznivců, hlavně z vyšších společenských vrstev, zapsala se Margaret Thatcher do britských dějin jako jedna z nejméně oblíbených političek. Její popularita nikdy nepřekročila padesát procent. Výjimkou bylo mírné zvýšení během války o Falklandy. Čím si to zasloužila? Nevraživost veřejnosti vůči její osobě byla spojena zejména se škrty ve veřejných výdajích a důrazným postupem vůči odborům. Jejich členové si to samozřejmě nenechali líbit a pořádali jednu stávku za druhou. Ta nejdelší trvala jedenáct měsíců a stáli za ní horníci ze severu Anglie. Protestovali proti hromadnému propuštění, nakonec však svůj boj vzdali.

Pak ale začala přicházet další opatření, kupříkladu chystaná “daň z hlavy”, jenž by se dotkla úplně každého. Konzervativní strana věděla, že se bude muset Thatcher co nejrychleji zbavit. Ona ovšem záhy pochopila, že poté, co začala ztrácet spojence, raději musí odejít sama. Jinak by riskovala sesazení.

Zhoršující se zdraví Margaret Thatcher

Margaret Thatcher se po odchodu z vysoké politiky ještě nějakou dobu angažovala ve veřejném životě. Na konci devadesátých let se ale musela, kvůli zhoršujícímu se zdraví, stáhnout do ústraní. Nastupující demence jí zhoršila paměť i vyjadřování. Ale i tak zvládla v roce 2002 vydat druhý díl svých pamětí.

Poté však prodělala několik mozkových příhod, což v ní utlumilo jakoukoli další tvůrčí činnost. Navíc se jí o rok později rapidně zhoršil psychický stav. Její manžel Denis podlehl rakovině slinivky. Žena, která kdysi vynikala bystrou myslí a pamětí, po většinu dnů žila v domnění, že je její choť ještě stále naživu. Nejsmutnější pohled ale na ni byl tehdy, když nebyla schopna dokončit ani větu. Zapomněla totiž její začátek.

Děti Margaret Thatcher

Margaret Thatcher prý neměla se svými dětmi příliš vřelý vztah. Neustálé hádky skončily tím, že se dcera Carol odstěhovala do Švýcarska. Syn Mark zase skončil ve Španělsku. A právě on jí měl zlomit srdce. Údajně byl zapleten do mnoha finančních skandálů, během kterých došlo i na jeho zatčení.

K smrti své matky se ani jeden z nich nevyjádřil. Dokonce ji měli odmítnout navštívit v posledních chvílích života, kdy by jejich přítomnost jistě ocenila. Zúčastnili se pouze pohřbu. Margaret Thatcher zemřela 8. dubna 2013 v hotelu Ritz ve věku 87 let.

Zdroje informací: 

Prima Max: Železná lady

Wikipedia.org: Margaret Thatcher 

Britannica.com: Margaret Thatcher 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články