PORADNA: Partner mě už 30 let týrá a ponižuje, přesto nemám sílu odejít. Jak v sobě najít odvahu, prozradila zkušená psycholožka

PORADNA: Partner mě už 30 let týrá a ponižuje, přesto nemám sílu odejít. Jak v sobě najít odvahu, prozradila zkušená psycholožka
Zdroj: Shutterstock

Podle průzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR a Filozofické fakulty UK zažilo nebo zažívá nějakou formu domácího násilí přibližně 38 % žen. Příslušnice něžného pohlaví také tvoří 95 % všech obětí tohoto druhu trestného činu. Často jde o ženy, které s násilníkem léta sdílejí společnou domácnost a nedokážou od něj odejít, ani když se jeho agresivní chování vůči nim stupňuje. Jak v sobě najít odvahu k rozhodujícímu kroku, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 30. 09. 2021 12:00

Domácí násilí patří vůbec k nejčastějším trestným činům. Navíc k němu dochází za zavřenými dveřmi a agresor dokáže ve své oběti vzbudit pocit, že si násilné zacházení z jeho strany zasloužila. Pro ženu je tak velmi těžké z takového vztahu odejít. A to zvlášť v případě, kdy příkoří na sobě páchané zvládla tolerovat už tři desítky let. Tak jako žena, která kontaktovala naši redakci.

Její žárlivý partner ji už roky slovně napadá. Stačí, aby přišla později domů z práce, zdržela se v obchodě nebo se zapovídala s jiným mužem, a častuje ji jednou urážkou za druhou. "Občas se stane, že mě v hádce uhodí nebo hrubě odstrčí. V tu chvíli si říkám, že by bylo nejlepší, kdybychom se rozešli," přiznává Iveta (56). "Jenže k tomu jsem se zatím neodhodlala. Bojím se, jak bych po finanční stránce zvládla vlastní bydlení a život vůbec, nikdy jsem nebyla sama. Mám strach, aby to pak nebylo ještě horší. A vlastně to ve chvílích, kdy se s partnerem nehádáme, není tak špatné," dodává.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Tři desítky let jste ve vztahu, ve kterém podle toho, co píšete, nejste šťastná? Kolik let či dní chcete takto ještě promarnit? Kolik dní, týdnů, měsíců a let chcete přežívat namísto toho, abyste žila? Každému z nás byl dán život a to, jestli je dobrý, nebo špatný, určujeme jen my sami. Jen my sami ovlivňujeme, co si k nám naše okolí dovolí. Pokud vás partner bije - a žádný důvod na světě toto jednání nemůže ospravedlnit - tak má dost velký problém a měl by se jít léčit.

Proč setrváváte v takto nefunkčním vztahu, ve kterém jste takto ponižována? Co nejhoršího může nastat, když odejdete? Jak to zvládnete finančně? Může vám někdo pomoci? Kde budete bydlet? S kým budete bydlet? Máte práci? Máte rodinu? Máte přátele? Z čeho máte největší strach? Co může být horšího než být stále ponižována a být někomu za figurku, se kterou si dělá, co chce? Hledejte podporu – ať už ve svém okruhu (rodina a přátelé), nebo v centrech na tyto situace specializovaných, např. v Bílém kruhu bezpečí.

Není v pořádku, aby vás někdo bil, kdokoli a za cokoliv. To, že vás někdo bije, je trestný čin. Násilník má být potrestán a má se léčit. Možná jste tímto vším měla projít právě proto, abyste inspirovala další ženy, aby nesetrvávaly tak dlouho ve vztazích, kde jsou týrány psychicky i fyzicky partnerem, a už vůbec ne 30 let.

Možná právě vy máte být tou hrdinkou pro ostatní ženy. Že je jedno, jak dlouho si to nechaly líbit, ale došly do bodu, že si uvědomily, že takové chování nemusejí snášet. Že mohou žít šťastně, že mají právo na spokojený život. Že mají právo si najít partnera, který si jich bude vážit a bude rád, že je má.

Najděte v sobě sílu, bojovnici. Všechny ženy ji v sobě mají, máte ji i vy. I vy jste hrdinkou, která svým krokem, kdy týrání utne a začne nový život, bude pro mnoho žen inspirací. Hrdinkou, která je chápe a rozumí jim, protože si tím samým prošla a právě proto ji mohou a budou následovat. Pomozte sama sobě a pomozte i ostatním ženám. Už nemlčte. Spravedlnost existuje. Je mnoho lidí (okolí či již zmíněný Bílý kruh bezpečí), kteří vám pomohou se zajištěním bydlení, práce i právním řešením situace.

Za spravedlnost a za štěstí se vyplatí bojovat. Kdy jindy, když ne teď? Každý den, každý týden či měsíc nebo rok, který ztratíte, už znova od života nedostanete. Udělejte to hned, kontaktujte okolí (či instituci), začněte konat, změňte život sobě a nejen sobě, změňte ho i mnoha ženám ve svém okolí. Věřím, že to dokážete. Kdybych mohla nějak pomoci, dejte vědět.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články