Poslední chvíle princezny Diany: Co jí podle lékaře mohlo zachránit život?

Princezna Diana
Zdroj: Wikimedia Commons/Nick Parfjonov, CC0
Diana: Životopisné drama o posledních dvou letech života princezny z Walesu. V hlavní roli se objevila Dianě mimořádně podobná herečka Naomi Watts.Naomi Watts chtěla původně změnit scénář, připadal jí moc drsný. Nakonec usoudila, že by se realita neměla přikrášlovat. Filmaři museli Naomi Watts dlouho přemlouvat. Měla totiž strach z reakce synů princezny Dianiny.Nastudování gest, pohybů a celkové řeči těla princezny Diany zabralo Naomi Watts šest týdnů. + 2 fotky+ 3 fotky

Zpráva o tragické smrti oblíbené princezny Diany, kterou si můžeme dnes připomenout v životopisném dramatu Diana, obletěla v roce 1997 celý svět. Co se tehdy stalo a jak vypadala situace těsně po příjezdu policie a záchranářů? Stihla Diana ještě něco říct?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 07. 2021 11:00

Děj filmu Diana: Životopisné drama Diana z roku 2013 zachycuje poslední dva roky života princezny z Walesu. Diana se zrovna rozhodla pro rozvod s Charlesem a její myšlenky se nyní nejvíce upírají na problémy zemí třetího světa. Angažuje se v Červeném kříží a spouští kampaně proti nášlapným minám a AIDS. Mění se i její soukromý život, neboť potkává osudového Dodiho Al-Fayeda. Oba však čeká tragická autonehoda. Víc uvidíte dnes ve 20:00 na ČT2.

Osudná jízda princezny Diany

V pařížském hotelu Ritz se 30. srpna 1997 objevila vzácná návštěva - princezna Diana, kterou doprovázel egyptský miliardář Dodi Al-Fayed. Vraceli se zrovna z desetidenního pobytu na riviéře. Dlouho se však nezdrželi. Krátce po půlnoci salónek hotelu, který mimochodem patřil miliardářovu otci Mohammedovi, opustili a nasedli do auta. Cílem byl pravděpodobně Al-Fayedův byt.

Zanedlouho poté začalo auto pronásledovat asi devět paparazziů na motorkách. Dianin údajně opilý řidič Henri Paul se jim měl pokusit ujet, jenomže ztratil kontrolu nad řízením. Když vjel do tunelu poblíž Place de l’Alma, narazil do zdi na pravé straně, nato se odrazil a najel do jednoho ze třinácti pilířů, jenž podpíraly střechu tunelu.

Poslední slova princezny Diany

První okamžiky po nehodě popsala Tina Brown ve své knize Diana - Příběh, kterou připravila s pomocí výpovědi lékaře Dr. Frederica Maillieze. Ten byl shodou okolností přímým svědkem autonehody.Princezna Diana se probrala z bezvědomí a začala si stěžovat na ukrutnou bolest,” řekl. Na místě nehody byl tehdy přítomen i seržant Xavier Gourmelon, který slyšel její poslední slova: „Můj bože, co se stalo?”

„Poté otočila hlavu a podívala se na mrtvého Dodiho, pak na bodyguarda a nakonec na řidiče Paula. Velmi silně ji to rozrušilo. Pak už jen sklonila hlavu a zavřela oči,” dodal Mailliez. Po převozu do nemocnice lékaři boj o její záchranu prohráli. Vnitřní zranění princezny Diany byla natolik vážná, že se neslučovala se životem.

Mohla princezna Diana přežít?

V médiích se hovořilo o tom, že Diana měla mít vlivem nárazu přemístěné srdce z levé na pravou stranu hrudníku a k tomu poraněnou plicní tepnu. Přední britský patolog Richard Shepherd ale v roce 2019 prohlásil, že na tepně šlo o velmi zvláštní a malé zranění, které viděl poprvé v životě.

„Nikdy jsem nic takového neviděl,” svěřil se ve své publikaci Unnatural Causes. Bylo to tak specifické trauma, že další takové již asi nikdy neuvidím. Její život mohl nicméně zachránit obyčejný pás. Kdyby byla připoutaná, odnesla by to jen monoklem, několika naraženými žebry a zlomenou rukou. Stačilo skutečně jen tak málo? Pravdou je, že nehodu přežil jen její bodyguard Trevor Rees-Jones. Podle některých zdrojů byl jediný připoutaný...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Diana, Princess of Wales

Oprahdaily.com: The Details of Princess Diana’s Death

Česká televize: Diana

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články