Největší zajímavosti o pohádce Princ a Večernice: Zápach zkaženého masa i problémové kostýmy

Největší zajímavosti o pohádce Princ a Večernice: Zápach zkaženého masa i problémové kostýmy
Zdroj: se souhlasem FTV Prima
Slunečník měl korunu vyrobenou z dikobrazích bodlin.
Juraj Ďurdiak byl do role prince obsazen záměrně. Měla to být neokoukaná tvář.
Souboje museli herci natočit úplně sami, pomáhal jim jen instruktor.
Původní námět zpracovala Božena Němcová.+ 2 fotky+ 3 fotky

Od natáčení pohádky Princ a Večernice uběhlo již několik desítek let. V hlavních rolích jsme mohli vidět Libuši Šafránkovou a Juraje Ďurdiaka. Ten splnil dokonale úlohu „neokoukané tváře”. Naopak známý Radek Brzobohatý si musel natáčení doslova vydřít. Ale to vlastně všichni. Nedostatek financí byl markantní.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 12. 2020 16:00

Na pohádku Princ a Večernice se můžete podívat dnes ve 20:15 na TV Prima. Princ Velen se zamiluje do krásné Večernice, jejímiž bratry jsou Větrník, Měsíčník a Slunečník. Otec prince nemá ale pro takový svazek pochopení. Velen se však nehodlá vzdát své lásky a vydává se ji hledat do světa, kde ho potká řada překážek.

Nejsou peníze

Herci se během natáčení nemohli spolehnout na žádné triky. Nebylo z čeho je zaplatit. Ďurdiak a Brzobohatý se tak museli začít cvičit v šermu, aby jejich souboj vypadal alespoň trochu profesionálně. Na place byl sice přítomný instruktor, ale jeho kvality odpovídaly nízkému rozpočtu. Třeba si vůbec nevšiml, že je představitel prince levák.

Šetřilo se i na rekvizitách. Vzpomínáte na šunkovou bitku? Natáčela se několik dní a samozřejmě se používala pořád tatáž šunka. Po pár dnech se začala z vepřové pochutiny linout nelibá vůně doprovázená nazelenalým povlakem.

Jenom jedny šaty

Své si užila i dámská polovička hereckého obsazení. Tvůrci si nemohli dovolit koupit náhradní kostýmy pro případ, že by se těm původním něco stalo, a tak se musely ty nejrizikovější záběry točit až na samotném konci. Byly k tomu vážné důvody.

Co bylo tedy pro herečky připraveno na samotný závěr natáčení jako pomyslná třešnička na dortu? Scéna s rybníkem, do kterého spadnou hrající si princezny. Dno bylo pokryté hustým bahnem, do něhož se začaly herečky téměř okamžitě bořit. Když vylezly ven, byly kostýmy na odpis. Naštěstí se vše zvládlo na první dobrou.

Astmatické záchvaty

Práce na pohádce Princ a Večernice nebyla lehká ani pro Vladimíra Menšíka. Potýkal se se silnými záchvaty dušnosti, takže si musel velmi často píchat injekce. Štáb tak kvůli tomu dělal časté přestávky. Jeho kolegové se mu snažili pomoci, Menšík bral ale své dlouholeté potíže již za úplnou samozřejmost a vypořádal se s nimi po svém.

Zdroje informací:

Wikipedie.cz: Princ a Večernice

TV Prima: Princ a Večernice

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články