Pumpaři od Zlaté podkovy: Bartoška mohl díky exkluzivní smlouvě kouřit na benzínce

Pumpaři od Zlaté podkovy: Bartoška mohl díky exkluzivní smlouvě kouřit na benzínce
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Film Pumpaři od Zlaté podkovy (1978) se inspiroval skutečným zločinem rozkrádání na benzínce.Jiří Bartoška si veškeré automobilové honičky obstaral zcela sám. Kaskadéra neměl.Hláška „karate je svinstvo“, kdy Jiří Krampol promáčkne kolenem taxikáři kapotu auta, již zcela zlidověla.Kouření na benzínce? Ano, ale povolené bylo jen pro Jiřího Bartošku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Drama Pumpaři od Zlaté podkovy se inspirovalo skutečnými událostmi rozkrádání na benzínkách. Toto téma se osobně dotýkalo i jedné herečky, která jej musela během natáčení řešit. Jiří Bartoška měl zase díky exkluzivní smlouvě leháro, mohl dokonce kouřit přímo na benzínce.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 01. 2021 16:00

Krade se za každého režimu. O tom žádná. I noví zaměstnanci jsou hned proškoleni, jak v socialistickém duchu rozkrádat republiku. Na film Pumpaři od Zlaté podkovy z roku 1978 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Výjimka pro Bartošku

„Točilo se v lednu a únoru. Zima byla hodně mrazivá,” vzpomínal Jiří Bartoška pro Blesk. Tehdy neexistovalo, aby čerpací pistole zůstala v nádrži při tankování díky pojistce držet sama. Museli jsme ji tak pořád držet. Často mi tak přimrzla k ruce.”

Kromě problémů s teplotami hluboce pod bodem mrazu se musel vypořádat i s absencí kaskadéra. Všechny honičky natočil zcela sám. Za to mu šli tvůrci filmu na ruku. Coby vášnivý kuřák požadoval, aby si mohl zapálit i na benzínce. A skutečně se to dostalo i do smlouvy, kterou podepsal před natáčením.

Dopisy do vězení

Těžké chvilky zažívala během natáčení herečka Gábina Osvaldová, která si střihla postavu úřednice Okresního podniku bytového hospodářství. Námět filmu se dotýkal přesně toho, za co seděl její bratranec. Posílala jsem mu do lochu povzbudivé dopisy, aby vydržel,” prozradila pro Blesk.

Na celý film se tak podívala raději jen jednou. Svého bratrance se však neváhala zastat. Tehdy prostě takové kšefty frčely. Jinak to byl ale velmi slušný člověk,” dodala. Přestože film neukazoval pumpaře v příliš lichotivém světle, nesetkal se s negativními reakcemi. Když si pak někdo z herců zajel natankovat na benzínku, byl přivítán s úsměvem na tváři.

Veselá kopa Jiří Krampol

„Díky skvělé produkční,” zavzpomínal Miroslav Moravec, „byla na place sranda, protože jsme se nemuseli o nic starat.“ Největší vtipálek ze všech byl Jiří Krampol, který dokázal vymyslet neuvěřitelné hlášky. Třeba řekl „karate je svinstvo”, když kolenem promáčkl nepoctivému taxikáři kapotu auta. Když byla pauza nebo se natáčecí den nachýlil ke konci, utíkali herci do nedalekého příjemného hotelu. Sešla se tam skvělá parta,” dodal Moravec.

Zdroje informací:

Česká televize: Pumpaři od Zlaté podkovy

Prima Max: Pumpaři od Zlaté podkovy

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články