Rasputina otrávili, postřelili a mlátili holí. Zemřel až po vhození do ledové Něvy

Rasputina otrávili, postřelili a mlátili holí. Zemřel až po vhození do ledové Něvy
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Rasputin se k carské rodině vetřel díky následníkovi trůnu, kterého měly údajně uzdravit jeho modlitby.Záhy získal u dvora velkou moc a mohl rozhodovat i o politice. Skončil však neslavně. Otrávili ho, postřelili, mlátili a nakonec utopili. V životopisném dramatu Rasputin ztvárnil slavného mystika herec Gérard Depardieu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kdo byl vlastně Rasputin? Mystik s nadpřirozenými schopnostmi a uhrančivým pohledem, či zhýralec a prostopášník, který si liboval v nadměrném pití alkoholu a divokých sexuálních večírcích? A jaké byly okolnosti jeho vskutku prapodivné smrti? Na životopisné drama o jednom z nejzáhadnějších mužů historie se můžete podívat dnes večer v televizi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 01. 2021 16:00

Životopisné drama Rasputin s Gérardem Depardieu vysílá dnes ve 20:00 ČT2. Jaký byl osud muže opředeného mnoha mýty, kterého někteří považují za proroka a zachránce ruského impéria, zatímco jiní v něm vidí nepřítele číslo jedna?

Prostý původ

Rasputin pocházel z velmi prostých poměrů. Jeho rodiče byli svobodnými sedláky. Měl ještě dva sourozence, bratra a sestru, ti však zemřeli velmi mladí. Předčasná smrt nakonec postihla i jeho matku, nezbylo mu tak nic jiného než hospodařit pouze se svým otcem. Ten po něm ani nevyžadoval, aby chodil do školy. Psát se tak Rasputin naučil až v dospělosti.

V pubertě se zádumčivému Rasputinovi začaly zapalovat lýtka. Holdoval alkoholu a proháněl každou sukni. Místní mu neřekli jinak než „ten darebák”, zároveň ale vždy přimhouřili oko. Co by člověk chtěl. Otce má alkoholika, a navíc pochází z neúplné rodiny. V některých chvílích však přestával pít a modlil se vroucně k Bohu za odpuštění. K mystickému nebo též náboženskému prozření došel po dosažení plnoletosti. Tehdy začal putovat po sibiřských klášterech.

Příchod do Petrohradu

Do Petrohradu se Rasputin dostává díky lidem, na které udělá dojem a přesvědčí je o svých nadlidských schopnostech. K carské rodině jej přivede příhoda s Alexejem Nikolajevičem. Ten trpí hemofilií. Sebemenší poranění mu tak může způsobit dlouhodobé krvácení.

Když se v roce 1909 skutečně zraní, je přivolán Rasputin. Má se za něj modlit a hypnotizovat ho, což prý vede k chlapcově uzdravení. Tím si získává cara na svou stranu. Nejvíce je mu však nakloněna carevna, kterou dokonale ovládne. Jeho skandální způsob života plný sexu a alkoholu se mu však šeredně vymstí.

Nemohli ho zabít

30. prosince 1916 byl na Rasputina spáchán atentát. Nejprve se jej snažili otrávit kyanidem, což na něj ale absolutně nepůsobilo. Pak přišla na řadu kulka do břicha, zad a hlavy. Po výprasku holí jej vhodili do ledové řeky Něvy. Rasputin se však ještě nehodlal odporoučet a snažil se vyškrábat na břeh. Ledová voda jej však připravila o poslední zbytky sil. Jeho smrt se stala postupem času legendou. Nikdo neměl tak tuhý kořínek jako on.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rasputin

Česká televize: Rasputin

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články