Rod draka: Rozšíření Hry o trůny se rodilo těžce, jeden seriál skončil v trezoru

Seriál Rod draka: Fenomén Hra o trůny se vrací zpátky v čase o 200 let, pro rod Targaryenů to znamená začátek konce
Zdroj: se souhlasem HBO
Rod draka: Rod Targaryenů je sice na vrcholu, ale rovněž nadchází počátek jeho konce.Seriál Rod draka se odehrává za vlády krále Viseryse I. Targaryena (Paddy Considine).Události zachycené v Rodu draka vedou k občanské válce Targaryenů známé jako Tanec draků.U ložnicové scény 18leté Emily Carey a o 30 let staršího Paddyho Considina asistovala koordinátorka intimity. + 4 fotky+ 5 fotek

Hra o trůny neskončila nejlépe a fanoušci by na její poslední sérii nejraději zapomněli. Chuť si teď mohou napravit Rodem draka, novým seriálem ze světa spisovatele George R. R. Martina.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 21. 08. 2022 14:30

Rod draka: Dvě staletí před událostmi zachycenými ve Hře o trůny je rod Targaryenů na vrcholu. Jenže na obzoru se objevuje něco, co jim přidělává vrásky. Nadchází totiž počátek jejich konce. Ale než k tomu dojde, vypukne ještě občanská válka Targaryenů známá také jako Tanec draků. Seriál Rod draka uvádí HBO od 22. srpna.

Jak zopakovat úspěch Hry o trůny

Seriál Rod draka byl natočen podle knížky Oheň a krev od George R. R. Martina. Slavného autora fantasy, který ty své objemné knihy píše hrozně pomalu. Třeba Hra o trůny byla založena na sérii Píseň ledu a ohně, která má mít sedm dílů, ale Martin ji píše už víc než třicet let. Zatím jich vydal pět. Proto museli televizní verzi místo něj dokončit scénáristé. A i kvůli tomu finální osmá řada Hry o trůny leží fanouškům mistrova díla v žaludku dodnes.

Když se v centrále HBO rozhodovalo o tom, jak navážou na obří úspěch Hry o trůny, Martin jim navrhnul, že by se návrat do světa Hry o trůny mohl uskutečnit skrze příběhy mladého potulného rytíře Duncana Vysokého. U nás vyšly v knížce Rytíř Sedmi království.

Jenže v HBO nechtěli vsadit všechno na jednu kartu a podle Hollywood Reporter se ponořili do díla George R. R. Martina a nakonec měli na stole 15 konceptů, které později zúžili na pět. Válka o pokračování Hry o trůny mohla začít.

Pokračování Hry o trůny skončilo v trezoru 

Mezi finální pěticí námětů byl třeba příběh o princezně Nymerii, který zpracoval Brian Helgeland, držitel Oscara za snímek L. A. - Přísně tajné (1997). Realizace se dočkala první epizoda projektu Bloodmoon s Naomi Watts, kterou jsme mohli vidět třeba v dramatech Mulholland Drive (2001) a 21 gramů (2003). Bylo to prý velmi dospělé a inteligentní a pojednávalo to třeba o náboženském extrémismu.

Ale příběh Bloodmoon vycházel z asi jen osmi řádků vytržených z Martinových knih a musel se napsat od začátku. A bez draků, protože v době, kdy se děj odehrává, ještě nežili. Nakonec HBO natočilo jenom první epizodu za zhruba 30-35 milionů dolarů. Prý nebyla zlá, ale nebylo to ono. Bloodmoon skončil v trezoru tak hluboko, že jej neviděl ani sám Martin. A někde vedle je uložena úplně první epizoda Hry o trůny, která byla později kompletně přetočena.

Jak se rodil Rod draka

Když Hra o trůny vrcholila 8. sérií a fanoušci byli uspěchaným vyprávěním otrávení, stejně jako sám Martin, který prosazoval 10 sérií, něco se změnilo. Ukázalo se, že autor je mimořádně důležitý. Proto s ním v roce 2021 HBO podepsalo pětiletý kontrakt na osmimístní částku a každý další projekt inspirovaný jeho knihami měl mít i jeho souhlas. A tak došlo na Rod draka, který vychází z knížky Oheň a krev.

„Největším rozdílem v této sérii je skutečnost, že draci existují, zatímco ve Hře o trůny byli vyhynulým druhem, který se vrátil k životu," vysvětluje scénárista Ryan J. Condal. A dodává že je kolem nich vybudovaná infrastruktura a existuje mnišský řád, který se o ně stará.

A tak vznikl Rod draka. Seriál plný intrik, obětování, ale také výrazných ženských postav a středověkem inspirovaného prostředí, kde žijí stovky uvěřitelných postav. A k tomu všudypřítomní draci. Prostě fantasy, jak má být. Až do příchodu opulentního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, který Amazon vypustí do světa v září, zůstává Rod draka sedět na pomyslném televizním trůnu.

Zdroje informací:

HBOmax.com: Rod draka

Hollywoodreporter.com: Inside ‘House of the Dragon’: The Epic Mission to Make the Next ‘Game of Thrones’

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články