Slavný seriál MacGyver: Postava byla napsaná podle skutečné osoby. První díl byl totální propadák

MacGyver
Zdroj: Prima Krimi
MacGyvero křestní jméno se během let několikrát změnilo. Úplně to původní bylo Stace.Možná jste si toho nevšimli, ale pokaždé, když se MacGyver kouká na televizi, běží v ní western.Na motivy seriálu byla natočena i parodie s názvem Super Mac.Dle oficiálního scénáře nemá MacGyver rád zbraně proto, že s ní nechtěně postřelil svého kamaráda.+ 6 fotek+ 7 fotek

Když stanice CBS potřebovala vytvořit seriál s akčním hrdinou, jehož by si oblíbily zástupy diváků, oslovili scénáristu Lee Davida Zlotoffa. Ten vytvořil MacGyvera. Samaritána, který pomocí neobvyklých pomůcek, jako je žvýkačka či čokoláda, uniká ze zamčených pokojů a bojuje proti zločinu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 05. 2020 09:00

Odvaha a znalosti, které předčily svou dobu – to jsou vlastnosti tajného agenta MacGyvera, který je schopen vyřešit i tu nejnebezpečnější situaci.

Na dobrodružství MacGyvera se můžete podívat každý všední den na Prima Krimi.

Inspirace skutečnou osobou

Zlotoff měl docela jasno o tom, že by MacGyver neměl být ten typ hrdiny, kterému bude stačit jenom švýcarský nožík. Měl být také velmi inteligentní, aby si dokázal pomoct i s těmi nejméně pravděpodobnými předměty. Měl se prostě vyznat ve všem mezi fyzikou a chemií. A k tomu našel ideálního člověka, vědce Johna Koivulu, který se právě v těchto oblastech velmi dobře vyznal. Koivula se tak stal konzultantem seriálu. A právě z jejich spolupráce vznikl takzvaný MacGyverismus, jenž obsahoval návody na to, jak se dostat ze zapeklitých situací pomocí kancelářské sponky.

MacGyver a McDonald

Jak vymyslet dostatečně maskulinní příjmení, aniž bychom hlavního hrdinu oslovovali jako chlápka, který se o vše postará? Máme tady přece McDonald, přidáme jen do předpony “a”. MacGuy. Ne, to ještě není stále ono. Chtělo by to více slabik... MacGyver!

Pod tohle se nepodepíšu

Producent John Rich prozradil, že pilotní, devadesáti minutový díl MacGyvera byl tak příšerný, že se pod něj nechtěl podepsat režisér Jerrold Freedman. Místo jeho jména byl v titulcích uvedený pseudonym Alan Smithee.

Bojkot

MacGyver byl známý tím, že měl averzi ke zbraním. Za celou dobu je použil snad jen dvakrát. A to se nelíbilo kovbojům z Národní střelecké asociace. “Byli jsme na jejich seznamu nežádoucích osob,” uvedl koproducent seriálu Steve Downing. “Snažili se naši show bojkotovat tím, že přesvědčovali lidi, aby nás nesledovali. A my se jen přitom snažili ukázat, že to jde i jinak než všechny vystřílet.

Málo mužný typ

Znáte seriál Lovci duchů? V roce 2003, kdy se uvažovalo o rebootu MacGyvera, byl obsazen do role synovce důmyslného akčního hrdiny herec Jared Padalecki. Celý projekt se měl jmenovat Mladý MacGyver. Jenomže z toho sešlo a stanice CBS objednávku na pokračování akční podívané zrušila. Jared byl prý málo mužný.

Synovec MacGyvera nemůže přece vypadat jako člen nějaké popové chlapecké kapely. Ale stačilo jen aby trošku zestárnul a už má přiklepnutou hlavní roli v novém Walker Texas Ranger. Regulérního pokračování MacGyvera jsme se dočkali až v roce 2016. Seriál zatím získal čtyři řady.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O MACGYVEROVI

Zdroj textu: mentalfloss.com, tvguide.com

Zdroj fotek: Prima Krimi

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články