Slunce, seno, erotika: Kam se poděl předseda JZD Rádl v podání Miroslava Zounara?

Jelikož si Troška nebral při natáčení servítky, hrozil mu pětiletý zákaz činnosti.
Zdroj: se souhlasem TV Nova
„Ježíš, to je prase!“„Toť, abych ještě na stará kolena chytla nějakej ten AIDS.“„Holt, mafiáni, ti jsou všude.“„Samice s tvrdým y!“+ 2 fotky+ 3 fotky

Závěrečný díl letní trilogie Slunce, seno ukrývá jednu méně známou zákulisní zajímavost. Má co do činění s Miroslavem Zounarem, který si zahrál předsedu JZD Rádla. Věděli jste, že i když se film odehrává v Itálii, Miroslav Zounar tam nemohl vycestovat na natáčení?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 06. 2022 11:00

Slunce, seno, erotika: Blažena má konečně Vencu a Béďa zase koule na to, aby přiznal, že má dítě s Gábinou. Jenomže co Evik a Miluna? Ty zůstaly na ocet... Naštěstí se jim naskytne možnost jít na zájezd do Itálie, kde se seznámí se dvěma údajnými mafiány. Usměje se konečně štěstí i na ně? Na to se můžete podívat v komedii Slunce, seno, erotika dnes ve 20:20 na TV Nova.

Nezapomenutelný Miroslav Zounar

Kolegové jej měli vždy rádi. Veronika Kánská alias Blažena kupříkladu uvedla, že na něho po natáčení trilogie Slunce, seno nemohla nikdy zapomenout. Prý byl “hrozně milý člověk”. Předseda Rádl, tedy Miroslav Zounar, byl v civilu recitátorem a napsal i knížku dětských říkadel Zatoulaná slovíčka. A přestože vždy hrál komunisty, politikou se nikdy neřídil.

Zdravotní problémy Miroslava Zounara

V době, kdy se začal natáčet třetí díl košilaté komedie Slunce, seno, trápily Miroslava Zounara zdravotní problémy. Cestování proto nebylo na pořadu dne. „Taťka byl velmi nemocný. Přišla cukrovka, infarkty, umělá srdeční chlopeň. Nebylo to jednoduché,” řekl jeho syn Martin Zounar pro Blesk.

Režisér Zdeněk Troška se ale nehodlal svého oblíbeného herce jen tak lehce vzdát. Bylo potřeba najít alternativní řešení. Nejprve ho musel přemluvit, aby na pokračování vůbec kývl. Pak se našel podnik na Bílé hoře, kde se natočily všechny “italské” restaurační scény. Keliška se ve skutečnosti nezvedla od stolu se slovy, že jde blejt, v Itálii, nýbrž ještě v tehdejším Československu. Pozorný divák si určitě všiml, že v autobuse či na slavnostní večeři Miroslav Zounar nechyběl. U moře či na tržnici jsme ho však vidět nemohli.

Jednou Rádl, navždy Rádl

Přestože filmografie Miroslava Zounara obsahuje řadu počinů, pro většinu diváků zůstane již navždy předsedou JZD. „Táta měl ty filmy rád, byl spokojený, že ho s nimi lidé mají spojeného. Byť udělal spoustu krásných filmů, pro lidi byl Rádl. Však si k té postavě sám vymyslel i tu věčnou žvýkačku a kovbojský klobouk,” dodal jeho syn Martin Zounar.

Poslední role Miroslava Zounara byla, shodou okolností, taktéž u režiséra Zdeňka Trošky. V jeho pohádce Princezna ze mlejna ztvárnil kapelníka. To ho již ale trápila rakovina, které po dlouhém boji podlehl v roce 1998. Dožil se pětašedesáti let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Miroslav Zounar

ČSFD.cz: Slunce, seno, erotika

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články