38 let od premiéry Slunce, seno, jahody: Babky z vesnice si přišly za natáčení na pěkné peníze

38 let od premiéry Slunce, seno, jahody: Babky z vesnice si přišly za natáčení na pěkné peníze
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Slunce, seno, jahody: Dokáže student Šimon Plánička (Pavel Kikinčuk) prosadit v Hošticích svou neobvyklou metodu, která zlepšuje dojení?Zdeněk Troška po hercích chtěl, aby neartikulovali jako v divadle, ale mluvili zcela normálně. I díky tomu v komedii Slunce, seno, jahody zní všichni hodně civilně a lidově.Komedie Slunce, seno, jahody vznikla zcela náhodně, když Zdeněk Troška pronesl, proč dovážet filmy z Itálie, když se nabízí mnohem levnější varianta. Natáčet taškařice z venkova doma. Inspirací mu byla italská komedie Cukr, med a feferonka (1980).Jelikož si Zdeněk Troška při natáčení komedie Slunce, seno, jahody nebral servítky, hrozil mu pětiletý zákaz činnosti. Je nutno mít na paměti, že se psal rok 1983...+ 1 fotka+ 2 fotky

Uběhlo již 38 let, kdy se mohli diváci v kinech poprvé zasmát svérázným povahám obyvatelů jihočeských Hoštic. A když už je zmiňujeme, víte na jaký honorář si místní babičky přišly? A který z herců se natáčení málem nedožil?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 09. 2022 11:00

Slunce, seno, jahody: Mladý brigádník Šimon chce dokázat, že krávy dojí v závislosti na kultuře prostředí. To se ale nezamlouvá vedení místního JZD. Jak se ale budou chovat, když zázračně podojí farskou krávu?

Děsivá nehoda

Broněk Černý, představitel Vency Konopníka, se dostal k roli jako slepý k houslím, když doprovázel na konkurz kamaráda. Zajímal ho jen komparz, díky němuž by měl na pivo. Nakonec dostal jednu z hlavních rolí. U herectví ale nezůstal, dál se věnoval povolání řidiče kamionu.

Pavel Kikinčuk, alias Šimon Plánička, to měl ale rozhodně těžší. Když jel barrandovským autobusem na natáčení, musel čelit srážce s nákladním automobilem. Naštěstí nejel řidič autobusu příliš rychle, cestující tak měli dost času na to, aby se chytili sedadel. Pokud by to neudělali, mohlo to skončit hodně špatně.

Ježíš, to bude blbost a ostuda

Místní babičky sice nechápaly, proč se točí scénář na přeskáčku, takže si pak chodily stěžovat mamince režiséra Zdeňka Trošky, co ten její kluk točí za blbost a ostudu, honorář za natáčení však braly všemi deseti. Průměrný důchod tehdy byl 350 korun. Za jeden natáčecí den braly 120 korun. Bylo to tedy opravdové terno.

Další natáčecí den tak byly všechny seřazené na návsi jako vojáci. A nevadily jim ani scény s běháním. Dle Zdeňka Trošky byly schopné se před kamerou ukázat i dámy, kterým chyběla minimálně jedna končetina.

Za málo peněz hodně muziky

Zdeněk Troška si natáčení komedie Slunce, seno, jahody doslova vydupal. Z Barrandova mu vzkázali, že když si na to sežene peníze a štáb, může točit. A on si ho skutečně sehnal. Jenomže ne všichni ho vítali v Hošticích s otevřenou náručí. Kupříkladu místní rostlinář si postavil hlavu.

Zrovna se sázel ječmen a přítomnost filmařů byla jaksi nežádoucí. Všichni se tak museli řídit rozmary místního odborníka, který jim bílými pruhy vyznačoval na poli místa, kde mohou a nemohou se svým vybavením stát. To bylo značně frustrující.

Zdroj informací: 

Wikipedia.org: Slunce, seno, jahody 

Max.iprima.cz: Slunce, seno, jahody: Kolik si vydělaly místní babičky a který herec málem zemřel? 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články