Odznak Vysočina: Monika Hilmerová a Michal Suchánek řeší zločiny na maloměstě

Odznak Vysočina: Monika Hilmerová a Michal Suchánek řeší zločiny na maloměstě
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Odznak Vysočina: I v malém městečku, kde se všichni znají, může dojít ke zločinu, který zasáhne do života jeho obyvatel. Hlavní hrdinkou seriálu Odznak Vysočina je Dana Skálová (Monika Hilmerová), zkušená a vlídná šéfová místního policejního týmu. Neholduje pravidlům a zvyklostem.Její kolegyně Kateřina Vlčková (Simona Zmrzlá) má ráda řád a systém. Neustále se zdokonaluje.V seriálu Odznak Vysočina není nouze ani o muže. Jedním z nich je typický průšvihář Petr Bach (Martin Hofmann). Umí dobře střílet a miluje auta. Pro ránu nejde nikdy daleko.+ 3 fotky+ 4 fotky

Po Stínech v mlze přichází druhý český krimi seriál roku 2022. Odznak Vysočina připravila TV Nova a i když se odehrává v klidném koutě Čech, o zločin tady rozhodně není nouze.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 01. 2022 09:00

Odznak Vysočina: Městečko Veselá na Vysočině působí na první pohled idylicky a každý tam zná každého. Ale ani tato klidná oblast není ušetřena zločinů. Ty sice nejsou až tak brutální jako ve velkých městech, přesto zasahují do života místních obyvatel. O spravedlnost se zde stará Dana Skálová (Monika Hilmerová) - šéfka malého policejního týmu. První díl seriálu Odznak Vysočina se jmenuje Zlobába a podívat na něj můžete buď na Voyo, nebo ve čtvrtek 13. ledna ve 20:20 na TV Nova.

Odznak Vysočina míří do neznáma

Pro dobrou detektivku není důležitá jen zajímavá zápletka, ale také prostředí, ve kterém se odehrává.Prahu už všichni znají,” říká pro TV Nova Petr Koubek, jeden z autorů seriálu Odznak Vysočina a producent. Diváci se podle něj chtějí podívat někam jinam. „Myslím, že to souvisí s velkým boomem vnitrostátní turistiky. Lidé již vědí, že máme v Česku i jiná krásná místa než jen Hradčany. Pokoušíme se tak lokací na Vysočinu na tuto poptávku odpovědět.”

Vratislav Šlajer, který se také podílel na Odznaku Vysočina jako producent, říká, že Vysočina je krásná, současně syrová a opravdová.Obecně zde lidé drží více pospolu. V Odznaku nesledujeme jen policejní práci, ale také soužití mezi jednotlivými postavami. Zajímají nás hlavně lidé a jaký na ně mají kriminální kauzy vliv.” 

Michal Suchánek na Vysočině

Kdo sleduje české kriminálky pozorně, ví, že ústřední dvojici vyšetřovatelů tvoří služebně starší policista, který se snaží svého mladšího partnera všemožně poučovat. Odznak Vysočina toto klišé lehce bortí. Byť už jen tím, že dává do popředí dvě ženy - kapitánku Danu Skálovou (Monika Hilmerová) a Kateřinu Vlčkovou (Simona Zmrzlá). Dana Skálová je zkušená vyšetřovatelka a vlídná šéfová. Nerada se však nechává svazovat pravidly, žije tak trochu v chaosu. Kateřina Vlčková je sice mladší, ale velmi pedantská. Miluje pořádek a systém. Ráda se také neustále ve svém oboru vzdělává.

Doplňuje je trošku nesourodé trio mužů. Michal Suchánek si zahrál bývalého lékaře Karla Šmída a Patrik Děrgel oblékl uniformu policejního nováčka Vaška Kociána. Vděčnou, ale náročnou roli, která může vypálit všelijak, má Martin Hofmann alias problémový drsňák Petr Bach.

Odznak Vysočina a skutečné případy

Scénáře seriálu Odznak Vysočina mají základ ve skutečných případech. Ty tvůrci následně konzultovali s odborníky z řad policistů a psychologů. Přesto se někdy nevyhnuli takzvanému ohýbání, kdy se scénář, oproti realitě, napíše jednodušeji, nebo naopak zajímavěji.

„Všechny scénáře četla paní kapitánka Renata Míková z Českých Budějovic. Text pak doplňovala různými poznámkami," vysvětluje Petr Koubek. Renata Míková celý život vyslýchala vrahy a násilníky a specializuje se na řešení násilí na dětech. „Přesto říká, že i vrahové jsou lidské bytosti, ke kterým se musíme dle toho chovat. S některými je v kontaktu i po skončení vyšetřování. To byl pro nás silný moment, ten jsme chtěli do seriálu dostat.”

Zdroje informací: 

TV Nova: Odznak Vysočina

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články