Tajemství zpěvačky Nelly Gaierové: Vyštvala Adinu Mandlovou zpět do Anglie, nebo za tím byla StB?

Já už budu hodný, dědečku
Zdroj: se souhlasem Nova Cinema
Já už budu hodný, dědečku: Pohádkový stařeček přinese nafoukanému herci zaslouženou odplatu. Za to, že všechny kolem sebe uráží a komplikuje jim život, začne se mu postupně vracet všechno, co provedl.  Miloš Kopecký měl během natáčení k dispozici dva dubléry.Tetičku Ditu si zahrála operetní hvězda Nelly Gaierová. Neobvyklé bylo to, že její postava je Čechoameričanka, co tehdy v české kinematografii nebylo časté.Hercovu manželku měla původně hrát jeho skutečná bývalá choť Stella Zázvorková, jenomže mezi nimi panovalo velké napětí. Raději tak nastoupila Alena Vránová.+ 2 fotky+ 3 fotky

Nelly Gaierová, kterou si dnes můžeme připomenout ve filmu Já už budu hodný, dědečku, byla známá především díky působení v pražském Hudebním divadle v Karlíně. Zde nejvíc zazářila hlavní rolí v představení Hello, Dolly. Jenomže tento flek měl původně patřit Adině Mandlové...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 06. 2021 11:00

Děj filmu Já už budu hodný, dědečku: Stárnoucí herec Theodor Bergner se na veřejnosti chová jako správný umělec, doma se z něj však stává pěkný vztekloun. Ostatní lidé jsou pro něj pouhým obtížným hmyzem, který je akorát dobrý k tomu, aby se stal terčem jeho nejapného humoru. Jednoho dne mu však cestu zkříží kouzelný dědeček, a právě tehdy zaklepe na dveře Theodora karma. Na komedii Já už budu hodný, dědečku z roku 1978 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Nova Cinema.

Operní diva Nelly Gaierová

Nelly Gaierová se zajímala o hudbu již od raného dětství. Původně chtěla být tanečnicí a baletkou, nakonec ale vystudovala na Pražské konzervatoři zpěv. Po absolutoriu vystupovala na různých operních a operetních scénách. Nejprve se podívala do Ostravy, poté do Plzně. Nakonec natrvalo zakotvila v Praze.

Mezi její nejslavnější role patřila Dolly Leviová z muzikálu Hello, Dolly, a také paní Pearcová z My Fair Lady. Angažovala se také ve filmu a dabingu. Tvůrci měli rádi zejména její výbornou dikci.

Vystrnadila Adinu Mandlovou?

Nelly Gaierová v legendárním představení Hello, Dolly skutečně excelovala. Jenomže hlavní roli měla původně dostat úplně jiná herečka, a to sice hvězda filmů pro pamětníky -  Adina Mandlová. Ta se totiž zrovna vrátila domů po dlouhých dvaceti letech emigrace. Dokonce začala i roli zkoušet. Jenomže nakonec musela na své místo pustit Nellu Gaierovou. Žádný velký comeback se nekonal a Mandlová se vrátila zpět do Spojeného království.

O důvodech se dlouho spekulovalo. Říkalo se, že Gaierová kolegyni lidově řečeno namydlila schody, ale dobová propaganda jela i teorii, že Mandlová na roli nestačila. Podle deníku Aha! v tom měla prsty StB. Když se Adina Mandlová vrátila do rodné země, byla sice plná naděje, ale rovněž byla nežádoucí pro režim. Jakmile si se svou přítelkyní Ljubou Hermanovou zašla do vyhlášené čínské restaurace ve Vodičkově ulici, StB jim byla v patách a jednu štěnici umístili prý i do kytice na stole obou dam. Není jasné, o čem se mluvilo, ale mělo jít také o legrácky na účet tajné policie. Výsledkem bylo, že se Adina Mandlová rychle sbalila a opustila republiku.

Smutné stáří Nelly Gaierové

Operní diva si prý v pokročilejším věku natírala zuby bílým lakem, aby je mohla i nadále vystavovat na obdiv.Když jsem s ní dělala My Fair Lady, tak už jí nikdo nerozuměl,” prozradila deníku Aha! její mladší kolegyně Dagmar Pecková. Gaierová zůstala aktivní až do poslední chvíle a vždy vstupovala jako pravá dáma. Objevila se třeba na úplně prvním Českém lvu. Zemřela 30. října 1995 ve věku 87 let.

Zdroje informací:

Nova Cinema: Já už budu hodný, dědečku

Wikipedia.cz: Nelly Gaierová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články