Temná dcera: Příběh o odvrácené straně mateřství napsala autorka Geniální přítelkyně

Temná dcera: Příběh o odvrácené straně mateřství napsala autorka Geniální přítelkyně
Zdroj: se souhlasem Netflix
Temná dcera: Stárnoucí překladatelka Leta (Olivia Colman) potká na dovolené v Řecku mladou a vyčerpanou maminku Ninu (Dakota Johnson).Nině se ztratí tříletá dcera, ale Leda ji pomůže najít. Vyvolá to v ní vzpomínky na nelehké období, kdy se sama stala matkou. Teď jsou její dcery už samostatné, ale místo stesku pociťuje úlevu. A klade si otázku, jestli je to správné.Temná dcera je adaptace stejnojmenného románu Eleny Ferrante, kterou u nás proslavila série románů Geniální přítelkyně.+ 2 fotky+ 3 fotky

Drama Temná dcera s Olivií Colman a Dakotou Johnson vzniklo podle předlohy Eleny Ferrante, autorky slavné Geniální přítelkyně. Temná dcera získala tři nominace na Oscara 2022 a šanci na zlatou sošku měly hned tři dámy, které stojí za příběhem o nelehkém období života ženy, jemuž se říká také mateřství.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 26. 03. 2022 09:00

Temná dcera: Vysokoškolská profesorka a překladatelka Leda Caruso (Olivia Colman) se na dovolené v Řecku seznámí s mladou matkou Ninou (Dakota Johnson), které se na pláži na chvíli ztratila tříletá dcera Elena. Leda holčičku najde a vrátí zpět mamince. Nina je péčí o holčičku vyčerpaná a frustrovaná, což Ledě připomene vlastní minulost. Když se před lety stala matkou dvou dcer, často ztrácela trpělivost a snažila se uniknout ze své rodiny. Drama Temná dcera je k vidění na Netlixu.

Temná dcera a vzpomínky na mateřství

Literární předlohu snímku Temná dcera napsala Elena Ferrante, což je pseudonym jisté italské překladatelky. U nás se proslavila zejména díky sérii Geniální přítelkyně, která mapuje příběh celoživotního přátelství dvou žen, ale také to, jak obstojí v zcela mužském světě.

Temná dcera je zase o čistě ženském světě, respektive o světě matky. Leda je univerzitní profesorka středního věku, jejíž dcery již vyletěly z rodičovského hnízda. Ale místo toho, aby jí chyběly, pociťuje úlevu. A když se jednoho dne na dovolené v Řecku seznámí s mladou a vyčerpanou maminkou, ožijí v ní vzpomínky na dobu, kdy byla i ona sama zahlcena péčí o děti. A měla pocit, že nic jiného neexistuje. Elena Ferrante toto nelehké období plné rozporuplných pocitů popisuje ostře a hodně otevřeně.

Temná dcera má tři nominace na Oscara

Za filmem Temná dcera stojí herečka Maggie Gyllenhaal, která se objevila třeba ve filmech Všude dobře, proč být doma (2009) nebo Vrtěti ženou (2011). V roce 2018 získala práva na knihu Eleny Ferrante a vybrala si ji jako svůj celovečerní režijní a scénáristický debut. Vyneslo jí to pozitivní ohlasy, spoustu cen a nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Palomitas Dulces (@palomitasdulce3)

Olivia Colman, známá třeba díky seriálu Koruna, získala za roli Ledy nominaci v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli. Jessie Buckley, která ztvárnila tu samou postavu, ale v mladším věku, mohla dostat zlatou sošku v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Mladou irskou herečku jsme zatím mohli vidět převážně v seriálech Taboo nebo Černobyl. Temná dcera ale nakonec na udělování cen Oscar 2022 neuspěla ani v jedné z kategorií.

Zdroje informací:

Netflix.com: Temná dcera

Elena Ferrante: Temná dcera

Wikipedia.org: The Lost Doughter

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články