Trápení herce Ivana Palúcha: Milovaná žena mu utekla i s dcerou, neviděl je 17 let

Trápení herce Ivana Palúcha: Milovaná žena mu utekla i s dcerou, neviděl je 17 let
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Princ Bajaja: Mladý princ Bajaja (Ivan Palúch) se po smrti rodičů vydává do světa. Tam potká mluvícího koně a zamiluje se do princezny Slavěny (Magda Vašáryová). Ivana Palúcha nadaboval herec Petr Štěpánek. Pohádka Princ Bajaja se natáčela na zámku Hrubá Skála.Dračí monstrum měřilo třicet šest metrů.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Ivan Palúch alias princ Bajaja ze stejnojmenné pohádky, na kterou se můžeme dnes podívat na Prima Max, to neměl v životě vůbec lehké. Nejvíce ho zasáhla ztráta dcery, která v něm vyvolala ty nejtemnější myšlenky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 06. 2021 11:00

Děj pohádky Princ Bajaja: Mladý princ se po smrti svých rodičů vydává do světa, kde se seznámí s mluvícím koněm a zamiluje se do krásné princezny Slavěny. Na radu koně si zaváže jedno oko, přestane mluvit a začne pracovat jako zámecký zahradník. Podle zvuků, které ze sebe vydává, mu začnou lidé říkat Bajaja. Když se ale objeví zlý drak, neváhá se obléknout do zbroje a utkat se s ním. Na pohádku Princ Bajaja z roku 1971 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Palúchovi v herectví pomohla oční vada

Herec Ivan Palúch se o herectví začal zajímat již v pubertě, po maturitě nastoupil bratislavskou VŠMU. Dva roky na to ale musel odejít kvůli šerosleposti. Ta se však později stala jeho předností. Dokázal se totiž dobře orientovat na tmavém jevišti. Angažmá v divadlech se mu podařilo získat i bez dokončeného studia.

V šedesátých letech se k divadlu přidal film. Palúchovi se v této oblasti neskutečně dařilo, prozápadní postoje z něj však, bohužel, udělaly třídního nepřítele. V roce 1974 tak měl absolutní zákaz vykonávání činnosti. Dostával malé role a i ty přicházely jen sporadicky.

Bolestná ztráta dcery

Životní láskou herce Ivana Palúcha byla primabalerína Blanka Modrá. Když se jim narodila dcera Markéta, zdálo se, že jejich štěstí nemůže nic zkazit. Ani politické represe. Jednoho dne však Blanka zmizela i s dcerou. Emigrovala do Rakouska.

Palúcha tato situace velmi zasáhla. Zhroutil se mu celý svět. „Bylo mi hrozně, a ještě stále je,” nechal se slyšet v jednom rozhovoru. Přes ztrátu dcery se nikdy nepřenesl. Přišel o ni v roce v 1973 a znovu se shledali až během roku 1990.

Palúch myslel na to nejhorší

Po emigraci milované Blanky zůstal Ivan Palúch úplně sám a navíc byl bez práce. „Byly to strašně depresivní časy. Přemýšlel jsem o tom, že to všechno skončím, svěřil se České televizi. Zachránilo ho až druhé manželství a dva synové.

S Markétou to nebylo dobré ani po opětovném setkání. Uměla pouze německy, Palúch zase jenom slovensky. Nemohli se spolu domluvit. A tak to zůstalo až do jeho smrti. Ivan Palúch zemřel 3. července 2015 ve věku 75 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Ivan Palúch

Prima Max: Princ Bajaja

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články