
Říká se, že patřila mezi nejděsivější ženy historie. Báli se jí děti i dospělí, včetně novinářů, kteří se zdráhali podat jí ruku či přijmout sklenici vody. Jmenovala se Mary Mallon, ale svět ji znal pod přezdívkou 'tyfová Mary". Měla doopravdy na svědomí desítky obětí?
Cesta za lepšími zítřky začala pro mladou Irku Mary roku 1883, kdy se dostala do Ameriky. Nejprve žila u své tety, na jejíž pohostinnost si zvykla a začala ji zneužívat. Když nakonec byla donucena postavit se na vlastní nohy, vydělávala si na živobytí jako služebná a kuchařka. Ukázalo se, že je v tom velmi dobrá, což jí umožnilo pracovat i pro bohaté rodiny. Obklopovala ji aura nezávislosti a temperamentu.
Skvělá zmrzlina přinesla Mary slávu i zkázu
Mary čekalo velmi dobré období. Podařilo se jí našetřit slušnou částku, měla na dobré ošacení a budoucnost již pro ni neznamenala velkou neznámou. Věděla, že lidstvo bude kuchařky vždy potřebovat. Její specialitou měla být vskutku fenomenální broskvová zmrzlina. Ovoce krájela na malé kousky, že připomínalo pyré. Zbylou šťávu pak smíchala se smetanou. Bylo to její mistrovské dílo, které se však později proměnilo v jednu velkou katastrofu.
Mléko a mléčné výrobky jsou živnou půdou pro bakterie a Mary si bohužel před manipulací s potravinami myla ruce jen velmi nedbale. A to i po použití toalety. V takové situaci dojde k neštěstí mrknutím oka. Zvlášť, když je ve hře jeden rozhodující faktor.
Mary Mallon jako neúmyslná vražedkyně
Koncem roku 1906 onemocněla jedna rodina, kde Mary pracovala, tyfem. Jmenovali se Thompsonovi a hlava rodiny, George, byl vlivný muž a člen jachtařského klubu. Logicky se tak snažil zjistit, jak k tomu mohlo dojít. Obával se, že když bude jeho majetek prohlášen úřady za kontaminovaný, dojde k velkým ztrátám, a navíc tím značně utrpí jeho pověst. Aby se z této prekérní situace dostal, najal si hygienika Georgea Sopera.
Znalec vyloučil všechny možné příčiny jako staré či otrávené jídlo nebo kontaminovanou vodu. Dospěl tak k závěru, že to musí souviset s kuchařkou, která u nich nastoupila tři týdny před nákazou a do tří týdnů také zmizela. Vysoká, korpulentní a svobodná Irka ve věku čtyřiceti let navíc odpovídala popisu ženy, která byla spojována s dalšími případy tyfu. Soper věděl, že je na správné cestě. Jen ji musel najít, což se mu o pár měsíců později v další rodině trpící tyfem podařilo. Snažil se jí vysvětlit vážnost situace, avšak když oznámil, že bude potřebovat vzorky její moči, stolice a krve, zaútočila na něho vidličkou.
Léta v izolaci a smrt
Hygienik musel nakonec prchnout před rozčílenou Irkou až na chodník před domem. Jelikož sám neuspěl,musel povolat úřady. Mary to považovala za prachsprostou kampaň namířenou proti její osobě. Vždyť sama nikdy tyfus neměla... Bohužel nevěděla, že může být pouhý přenašeč. Dopadli ji až po pěti hodinách. Během cesty do nemocnice musel na ní jeden policista sedět, jinak by ji v klidu neudržel.
Následné testy prokázaly, že je skutečně přenašečkou bakterie způsobující onemocnění tyfem. Bez souhlasu a soudního příkazu byla dopravena na ostrov North Brother, odkud nesměla odplout. V novinách se mezitím objevily zprávy o „tyfové Mary“, která na ilustracích, jako čtvrtý jezdec apokalypsy Smrt, hází do polévky lidské lebky. Propuštěna byla po třech letech izolace. Musela však slíbit, že již nikdy nebude pracovat ve svém oboru. Několik let sekala latinu - prala prádlo. Tím si ale moc nevydělala, a tak si změnila jméno a začala zase vařit. Bohužel se tak brzy ocitla v další izolaci, ze které se již nedostala. Zemřela v roce 1938 ve věku 69 let na zápal plic.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Mary Mallon
Twojahistoria.pl: Kręciła tłuste brzoskwiniowe lody, które zabiły dziesiątki ludzi. Ile jest prawdy w historii najbardziej morderczej kucharki w dziejach?