Pokání Nataši Gollové: V Terezíně pomáhala nemocným s tyfem, zaplatila za to zdravím a vlasy

Nataša Gollová v Terezíně: Tyfus, nedostatek spánku a k jídlu slupky z brambor
Zdroj: Wikimedia Commons/Kinorevue (1940), Public domain

Nataša Gollová neměla moc štěstí v lásce. Za německé okupace se zapletla s Wilhelmem Söhnelem, který dohlížel na české filmaře. Ač on byl po válce veleben, Gollová na tom byla úplně opačně. Nepomohlo jí ani pokání, když šla dobrovolně do Terezína ošetřovat vězně během epidemie skvrnitého tyfu.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 02. 2023 14:00

Nataša Gollová nebyla jediná česká herečka, která spolupracovala s německými filmaři. Večerní Praha v srpnu 1942 otiskla rovnou dlouhý seznam lidí. A koho bychom tam našli? Adinu Lil, Kabat Zittu, Jahn Irene nebo Goll Adu. Že vám ta jména nic neříkají? „Změna jmen českých filmových pracovníků je odůvodňována nutností aby byla srozumitelná a vyslovitelná i pro návštěvníky říšských kin," píše Večerní Praha. Podle některých zdrojů to prý nakázal sám Adolf Hitler. Výše zmiňované dámy byly Adina Mandlová, Zita Kabátová, Zorka Janů a Nataša Gollová...

Nataša Gollová a Wilhelm Söhnel

Smrt Adolfa Hitlera spustila velký německý exodus nejen z Prahy. Aleš Cibulka uvádí v knize Život tropí hlouposti, že jich byla plná nádraží. Měli velké kufry a brali s sebou všechno, co mohli. Ženy na sobě většinou měly liščí kožichy a dlouhé kalhoty.

Za protektorátu dohlížel na českou kinematografii jistý Wilhelm Söhnel. Po válce byl veleben za to, že držel ochrannou ruku nad českými filmaři. Oni sami to ale neměli tak jednoduché. Söhnel měl pletky hned s několika tehdejšími hvězdami. Adině Mandlové ho přebrala Nataša Gollová, která do něj prý byla opravdu zamilovaná. Jenže po Hitlerově smrti se atmosféra v zemi změnila.

Byla ve stejné situaci jako Baarová nebo Mandlová. Prostě spala s Němcem. Vyřešila to nejčestnějším způsobem. Zatímco obě hvězdy se daly zatknout, aby je lidé nelynčovali, Nataša odjela do terezínského ghetta, kde vypukl skvrnitý tyfus," vzpomíná režisér Otakar Vávra. A dodává, že Gollová učinila kruté pokání proto, aby si zachovala vlastní tvář.

Život Nataši Gollové v Terezíně

I když by se mohlo zdát, že toto pokání má smysl, ne každý se s tím dokázal stotožnit. Třeba Gollové bratr Ivan Hodáč k tomu přemlouval i Adinu Mandlovou. „Telefonoval mi, abych se sbalila a jela do Terezína ošetřovat vězně nemocné tyfem. Nataša prý už tam je a mnoho ostatních hereček a jiných dívek, které si tam chtějí napravit reputaci, protože se stýkaly s Němci. Odmítla jsem to kategoricky. Nebudu si za pět minut dvanáct něco žehlit," komentovala to hrdá Mandlová, která prý byla připravena přijmout trest a nést následky.

Život v Terezíně nebyl jednoduchý. Podle vzpomínek pamětnic dobrovolnice, mezi kterými byla i Gollová, uklízely místnosti, ve kterých žili vězni. Herečka se prý neštítila žádné práce. K tomu je nutno připočíst nedostatek spánku a bídnou stravu, která sestávala z bramborových slupek a trávy. A nezapomínejme také nemoci, ostatně sama Gollová zde onemocněla skvrnitým tyfem.

Ze začátku se mi Nataša jevila jako zamlklá, pracovitá dívka, která se důvěrně nepřátelila s nikým. Ochotně prováděla i neatraktivní práce, jako vynášení mís. Měla jsem dojem, že si občas i poplakala. Já se klidně přiznám, že jsem tehdy často brečela taky," vzpomíná na herečku Květa Dvořáková, která také pracovala v Terezíně.

Nataša Gollová a skvrnitý tyfus

Není divu, že se herečka v takových podmínkách sama nakazila skvrnitým tyfem, který se přenáší blechami nebo krví nemocného. Měla však štěstí, byť byla vysílená, hodně pohublá a vypadaly jí téměř všechny vlasy, ale přežila. Je jí toto pokání moc nepomohlo, její kariéra se zastavila téměř na deset let. Lépe byl vnímán samotný Söhnel, který sice strávil řadu měsíců ve vyšetřovací vazbě, ale pak mu na svobodu pomohla příznivá svědectví českých filmařů. I Adina Mandlová říkala, že se nechoval jako nacista a spoustě lidí pomohl.

Jen Gollové vztah s ním uškodil. A to za protektorátu hrála jenom v jednom německém filmu, šlo o rozvernou prázdninovou komedii Vrať se ke mně zpět (1944). Herečce po válce podal pomocnou ruku režisér Karel Konstantin, který jí nabídl místo v divadle v Českých Budějovicích. O pár let později se dokonce vzali, ale nebyl to šťastný vztah. Gollové životní láskou byl básník Tristan Tzara, jenže jim to nevyšlo. A proč tedy Konstantin? „On byl hroznej alkoholik. Spíš než velká láska to bylo zoufalství. Proč si ho vzala? Protože byla v těch Budějovicích úplně sama, už také nebyla nejmladší… On byl výborný režisér – ale dost pil. To víte, to jí nepřidalo,“ vzpomíná herec Svatopluk Beneš.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Nataša Gollová

Aleš Cibulka: Nataša Gollová - Život tropí hlouposti

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články