Nešťastné lásky Nataši Gollové: Říkali jí poslední neprovdaná filmová hvězda

Poslední neprovdaná filmová hvězda aneb Komplikované vztahy Nataši Gollové
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Nataša Gollová patřila mezi nejvýraznější české herečky 20. století. Měla velký komediální talent, což dokázala třeba rolí ve slavné komedii Eva tropí hlouposti. Nataša Gollová byla také mimořádně krásná žena. Přesto jí říkali poslední neprovdaná filmová hvězda. Jaký to mělo důvod?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 05. 02. 2023 13:00

Začínala v divadle, ale největší slávu jí přinesl film. Bohužel se její nesilnější období, kdy natočila komedie Eva tropí hlouposti nebo Kristián, překrývá s obdobím protektorátu. Proč bohužel? Tehdy udržovala milostný vztah s Wilhelmem Söhnelem z Českomoravského filmového ústředí.

Komplikované vztahy Nataši Gollové

Není bez zajímavosti, že Söhnela přebrala Adině Mandlové, která byla do té doby její nejlepší kamarádka. A i když se Gollová ke konci války přihlásila jako dobrovolnice, aby pomáhala v Terezíně zvládat epidemii skvrnitého tyfu, poté byla stejně považována za kolaborantku. Cejchu vztahu se Söhnelem se dlouho nedokázala zbavit.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jirka Hofbauer (@jirka_hofbauer)

Nebyl to jediný neblahý vztah Nataši Gollové. V polovině 30. let se ve Slovenském národním divadle seznámila s hercem Františkem Vnoučkem. Není jisté, jak dlouho trval jejich vztah, žili spolu možná tři nebo čtyři roky. Jisté ale je, že byl pro oba trápením. Vnouček totiž ukrýval svou homosexuální orientaci.

Možná, že kdyby se Vnouček dříve odhodlal k přiznání své homosexuality, mohlo se tehdy ulevit oběma. Ale doba byla jiná a okolí nebývalo k jiné sexuální orientaci tak tolerantní jako dnes," píše Aleš Cibulka v knize Nataša Gollová - Život tropí hlouposti.

Kdy už se vdá Nataša Gollová?

Nataša Gollová se v roce 1932 v Paříži seznámila s básníkem Tristanem Tzarou. Byl o 16 let starší, malý a při těle, ona krásná a vysoká, přesto ho milovala. Jenže pak přišla válka a ani po ní už se moc nevídali. Tzara mohl naposledy přijet do Prahy v roce 1948 a to už byl, alespoň navenek, konec jejich vztahu.

Když se Adina Mandlová v roce 1943 provdala za malíře Zdeňka Tůmu, aby vyvrátila spekulace o své "německé orientaci", časopis Kinorevue napsal, že „poslední neprovdanou filmovou hvězdou zůstává teď Nataša Gollová..." O několik let dříve stejný magazín odpovídal čtenářům v listárně na dotaz, jestli je pod čepcem, se slovy: „Nataša Gollová ještě není provdána, máte šanci!"

Diváci o tuto šanci přišli v roce 1947, kdy se provdala za divadelního režiséra Karla Konstantina. Ještě rok na to ji navštívil již zmiňovaný Tzara, ale to bylo naposledy, co se viděli. Herečka žila s Konstantinem až do jeho smrti v roce 1962. Krátce poté zemřel i Tzara a Nataša Gollová už se nikdy neprovdala.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Nataša Gollová

Aleš Cibulka: Nataša Gollová – Život tropí hlouposti

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články