Dětství Nataši Gollové: Byla jsem taková dlouhá, hubená holka, která nevěděla, jak se usmát, vzpomínala herečka

Nataša Gollová: Vyrůstala v zámožné rodině, díky tomu studovala na nejlepších školách i v Anglii
Zdroj: Wikimedia Commons/Kinorevue (1940), Public domain

Díky svému komediálnímu talentu se Nataša Gollová stala miláčkem nejen českého publika. Mezi její nejslavnější filmy patří komedie Kristian a Eva tropí hlouposti, které natočila s Oldřichem Novým. Známá je zejména část jejího života za protektorátu. Co ale víme o dětství Nataši Gollové?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 22. 01. 2023 13:00

Pohybově nadaná Nataša Gollová, která mluvila anglicky, německy, rusky a francouzsky, se nakonec rozhodla pro herectví a stala se jednou z největších českých hereckých hvězd 20. století.

Tatínek Nataši Gollové

Budoucí herecká legenda pocházela ze zámožné rodiny. Aleš Cibulka ve své knize pojmenované Nataša Gollová píše, že její dědeček Jaroslav Goll byl uznávaný český historik, který se podílel na odhalení nepravosti Královédvorského a Zelenohorského rukopisu. Tatínek František Xaver Hodáč zase byl právník a masarykovský politik a byl i blízkým přítelem Tomáše Bati. Zajímavostí je, že Nataši vykal.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Muc František Kocourek (@batuv_pediker)

Šlo o to, kdo byl jakého původu. Doktor Hodáč, Natašin tatínek, byl pouze synem právníka," cituje Cibulka hereččinu švagrovou Kateřinu Hodáčovou. „Posléze se vypracoval, a tak se Nataša stala už dcerou profesora univerzity... Syn obyčejného právníka tedy dceři váženého muže vykal. I když to byla jeho vlastní dcera!"

A podobně "neobvykle" získala herečka i své jméno. Její maminka Adéla si v těhotenství četla román Vojna a mír od Lva Nikolajeviče Tolstého, který hlavní hrdinku pojmenoval Nataša. Herečka později příjmení Hodáčová vyměnila za dědečkovo Gollová, protože tatínek byl profesor a poslanec a nebylo vhodné "vláčet" jméno rodiny po divadelních prknech...

Začátky Nataši Gollové

V rodině nebyla nouze o peníze, takže mladá Nataša si mohla vybírat, čemu se bude věnovat. Studovala na těch nejlepších školách v Čechách i v Anglii a věnovala se hlavně tanci, který jí snad byl souzen. „Byla jako z jiného světa, éterická, štíhlá dívka, jen se vznášela, jako by tančila," vzpomíná na to, jaká byla Nataša ve věku deseti let, Marie Piklová, která se s ní tehdy setkala.

Budoucí herecká hvězda chodila do baletní školy, ale už o čtyři roky později ji uhranulo divadlo. V dětském představení Babičky podle Boženy Němcové si zahrála Leopoldova sluhu a to rozhodlo.

Byla jsem taková dlouhá, hubená holka, která nevěděla, jak se usmát, jak se postavit a vůbec nejistá ve všem možném," vzpomínala Gollová. Filmoví tvůrci a diváci to ale viděli jinak. Nepřehlédnutelná je již její první role. Natašu Gollovou najdeme jako septimánku v komedii Martina Friče s názvem Kantor Ideál (1932). Sedí v první lavici u dveří a čekajíc na nového učitele řekne svou první větu: „Jen aby měl tmavé vlasy a modré oči, to je můj ideál..." A tehdy se zrodil ideál nejen žen a dívek - Nataša Gollová.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Nataša Gollová

Aleš Cibulka: Nataša Gollová - Život tropí hlouposti

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články