Dort z čokoládové pěny: Dýchá romantikou, chutí i luxusem

Dort z čokoládové pěny: Dýchá romantikou, chutí i luxusem
Zdroj: Albert

Milujete dorty, čokoládu a jste tak trošku romantici? Pak pro vás bude dort z čokoládové pěny tím pravým ořechovým.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 05. 2023 11:30

Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat určitě přes hodinu a budou se vám hodit také předchozí cukrářské zkušenosti. Odměnou vám ale bude lahůdka, po které se budete olizovat až za ušima.

Dort z čokoládové pěny

Budete potřebovat: 5 vajec, 155 g krupicového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 50 g hladké mouky, 2,5 lžíce holandského kakaa, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 150 g tmavé 70% čokolády, 50 g másla. Na pěnu: 2 vejce, bílky a žloutky odděleně, 60 g moučkového cukru, 100 g 70% čokolády, 2 lžíce brandy, 300 ml smetany ke šlehání

Příprava: Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte 2 plechy (asi 22 x 33 cm) a vyložte je pečicím papírem. Vejce, cukr a extrakt našlehejte do světlé nadýchané hmoty. Mouku smíchejte s kakaem a práškem do pečiva. Zhruba ve třech krocích postupně přisypávejte moučnou směs k vajíčkové, abyste získali hladké těsto. To rozdělte na připravené plechy a pečte 15 minut. Nechte zchladnout. Překlopte na pracovní plochu a odtrhněte papír.

Mezitím udělejte pěnu. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé pěny. Tu pak vmíchejte k rozpuštěné čokoládě. Přidejte brandy. Smetanu ušlehejte dotuha a pomalu přimíchejte k základu. Nakonec přidejte dotuha ušlehané bílky.

Formu na terinu (asi 7,5 cm hlubokou, 17 cm dlouhou a 8,5 cm širokou) vymažte máslem a vyložte potravinářskou fólií. Z jednoho upečeného korpusu vyříznete pláty, kterými vyložíte dno a boky formy, z druhého dva obdélníky o rozměrech asi 17 x 8,5 cm. Do vyložené formy nalijte polovinu pěny, navrch dejte jeden vyříznutý obdélník, na něj nalijte zbytek pěny, přiklopte druhým obdélníkem, zabalte do fólie a dejte přes noc chladit. Čokoládu a máslo zahřejte v rendlíku a promíchejte dohladka. Polevou přelijte vyklopený dort.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články