Lifee.cz testuje: Vyzkoušeli jsme řízek v bufetu, kde se zastavil čas. I ten na stojáka už ale stojí 150 Kč

Řízek na stojáka v pražském bufetu vyjde na 150 korun. Vyzkoušeli jsme, jak chutná
Zdroj: Lifee.cz/Imrich Rešeta
Vyhlášená jídelna sídlí na rohu ulic Budějovická a Za Zelenou liškou.Pohled na jídelnu z ostrůvku na Budějovické ulici.Za dobrého počasí lze pojíst i venku pod stylovými retro markýzami.Nabídku dne tvoří několik vzájemně se prolínajících nabídek dne. Co ještě zbylo, to se stejně dozvíte až uvnitř.+ 6 fotek+ 7 fotek

V redakci Lifee jsme se rozhodli, že sepíšeme jednu z našich výprav za jídlem. Nenápadná retro jídelna sídlí v pražských Budějovicích a stojí na prostém a časem prověřeném konceptu - jídlo konzumujete tzv. na stojáka.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 07. 11. 2022 18:00

Kdykoliv lze v ulici spatřit lehce zašlou rudou obloukovou stříšku, která v žádném případě neochrání před deštěm, je to znamení, že se pod ní ukrývá řezník. Nebo také jídelna. Ale taková, která přečkala všechny gastronomické vlny a jedinou "novinkou" je platební terminál.

Řízek, koprovka a spol.

Retro Jídelna Melíšek sídlí v Praze na rohu Budějovické ulice a Za Zelenou liškou, přičemž vchod má z té první. Dává o sobě vědět vcelku nenápaditým způsobem. Z čelního pohledu se hned několikrát dočteme o tom, že se jedná o jídelnu. Jak se můžete podívat v galerii, hlavní poutač se s tím zkrátka nemazlí.

Interiér jídelny opravdu působí retro dojmem, okna se "potí", na stropě jsou tečky a někde i větší fleky a v rohu prošel mumifikací pavouk i s pavučinou. Nejde o podnik, kde se sbíraly michelinské hvězdy, ale on to ani nikdo neslibuje. Důvod, proč sem lidi chodí, a není jich málo, tkví v tom, že tady dávají poctivé porce jídla, které opravdu nasytí.

V nabídce jsou řízky, bůček, koprovka a vařené hovězí. Ale také zapečená brokolice se smetanou a několik druhů sladkého jídla - šišky s mákem a ovocné knedlíky. Jídla je opravdu hodně, jenom je potřeba mít na paměti, že ceny na světelném panelu, který oznamuje dostupnost, jsou často za 100 gramů. Kuřecí řízek, kterému lze familiárně říct i kuřízek, nás stál 147 korun. To už může být menu v restauraci, kde se v klidu usadíte...

Jak se jí a tráví na stojáka

Podle specializovaného magazínu Heathline se jídlo přijímané ve stoje poslední dobou objevuje v módních trendech. Ostatně i různé food trucky k tomu samy lehce vybízí, vidět hloučky lidí postávajících a konzumujících u nich není nic neobvyklého. Lidé u jídla stojí nebo chodí nejen proto, aby lépe využili čas, ale vyvažují tím také sedavé zaměstnání v kanceláři. Healthline píše, že držení těla může ovlivnit rychlost trávení jídla. Nejpomalejší je, když ležíte, a nejrychlejší, když stojíte a pohybujete se.

Zajímavé je, že když u jídla stojíte nebo chodíte, spálíte tím sice o několik kalorií víc, ale v konečném důsledku můžete přibrat na váze. Pokud u jídla sedíte, pravděpodobně ho konzumujete pomaleji a do mozku se dříve dostane signál, že už máte dost. Oproti tomu je ve stoji rychlost konzumace vyšší a tudíž toho sníte víc...

Oběd na stojáka

Vraťme se zpátky do jídelny. Chvilku po zaplacení se ozve rázné: „Řízky končí!" Jde o znamení především pro tři energické dámy, které se střídají za pultem. I přesto, že na tabuli s nabídkou se zhaslo světlo pod řízkem, v průběhu dalších 10-15 minut si o něj tu a tam někdo řekne. Není to nic překvapivého, neboť systém je pro člověka neznalého poměrů mírná past.

Další nástrahou může být to, že kousky masa váží na váze omotané fólií a je jedno, jestli si dáte řízek, nebo jiné maso, všechno se tady klade na to samé místo na váze. Někde to řeší tím, že váží jídlo s talířem a pak odečtou jeho váhu. Tady je to takové "bezprostřednější". Stejný pocit zažíváme u výběru příborů. V hojné míře jsou k dispozici lžíce, vidličky i nože, jen si je musíte vylovit z košíků. Stejně jako všichni ostatní...

Jídelna se obejde bez hudby, veškeré zvuky obstarává personál a návštěvníci cinkající příbory. To si uvědomíte, když se dámy vzdálí do zázemí a najednou je ticho.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články