Nejlepší vosí hnízda: Recept na nepečené vánoční cukroví s kapkou rumu

Vánoce se kvapem blíží a nastává čas na nepečené cukroví. Mezi nejchutnější patří vosí hnízda, kterým dodává říz kapka rumu. Někdy je trošku větší, neboť podle některých hospodyněk lze i mléko v receptu nahradit právě rumem...

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 12. 2022 18:00

Někdy se stává, že vosí hnízda nejdou vyklopit z formiček. Zkuste si formičky nejdřív vypláchnout vodou, nabrat do nich cukr a pak ho vysypat. To by mělo zaručit, že první várka vosích hnízd půjde vyndat lehce. Pak už formičky nemusíte vyplachovat, stačí jen zopakovat fígl s cukrem. Formičky už budou mastné od těsta.

Jak připravit nejlepší vosí hnízda

Vosí hnízda alias včelí úly patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Asi každá rodina má svůj vlastní a léty prověřený recept. Ale pokud zkusíte ten náš, určitě si pochutnáte. Na tento recept budete potřebovat:

  • 160 g piškotů
  • 60 g másla
  • 2-3 lžíce mléka
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 70 g lískových oříšků
  • lžíce rumu

Piškoty a lískové oříšky pomeleme. Přidáme změklé máslo, cukr, kakao, mléko a rum. Pokud chcete mít dospělejší vosí hnízda, místo mléka lze přidat víc rumu. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto.

Nyní si připravíme krém, na který rovněž potřebujeme rum, k němu pak přidáme 50 g másla, 50 g moučkového cukru a 1 žloutek (nebo trochu vaječného likéru). Všechno dáme dohromady a vymícháme hladký krém.

Postup na výrobu vosích hnízd je poměrně jednoduchý. Z těsta vytvoříme malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky na úly a její střed naplníme krémem. Naplněná vosí hnízda potom přilepíme na piškot.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Vosí hnízda

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články