Skutečný hrad z Popelky: 850 let jej obývá rodina Eltzů, když se poškorpí, porcují sídlo na kousky

Skutečný hrad z Popelky: 850 let jej obývá rodina Eltzů, když se poškorpí, porcují sídlo na kousky
Zdroj: Wikimedia Commons/Steffen Schmitz, CC BY-SA 3.0 de
Hrad Eltz byl vybudován ve 12. století a dosud se v něm vystřídalo 34 generací majitelů. Eltz vypadá jako z pohádky. A takový je i jeho osud, od roku 1336 se mu zázračně vyhýbají jakékoli devastující konflikty a války. Stavební plány hradu Eltz použilo filmové studio Disney pro návrh Popelčina zámku.Tvrz hradu Eltz nabízí hned několik architektonických stylů. V průběhu staletí byl totiž neustále rozšiřován.+ 8 fotek+ 9 fotek

Hrad Eltz je vskutku sídlem, které vypadá jako by zrovna přicestovalo do současnosti rovnou ze středověku. Je to možná tím, že je obýván potomky rodiny, jenž ho před 850 lety postavila na jihu Německa u řeky Elzbach. Ta Eltz obklopuje hned ze tří stran.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 02. 2022 11:00

Hrad Eltz je skutečný unikát. Je zcela zachován a kromě samotné úchvatné stavby nabízí i lesy se vzácnou faunou a flórou. Od roku 1157 v něm natrvalo žije rod Eltzů. Nyní jej vlastní již čtyřiatřicátá generace.

Nedotknutelná středověká tvrz hradu Eltz

Hrad Eltz je usazen na obrovském skalním útvaru, jenž se tyčí nad rozsáhlým údolím s řekou Elzbach. V jeho blízkosti nejsou žádné silnice ani moderní budovy. Populární se stal hlavně díky Instagramu, v oficiálních průvodcích se objevuje spíše sporadicky, neboť není primárně propagován jako turistická atrakce. Zájemci o prohlídku ale nescházejí. A nevadí jim ani to, že se nesmí fotit interiér hradu. Jak ale sami zjistíte v galerii, nějaký odvážlivec se vždycky najde.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený D’s Camera Roll (@ddcameraroll)

Majestátní hrad s osmi věžemi působí jako vystřižený z romantických pověstí o chrabrých rytířích. Není divu, že si jej animátoři studia Walt Disney vybrali jako inspiraci pro hrad do kreslené Popelky. A dodnes jej vidíme na začátku disneyovských snímků. Ne vždy ale byla situace v rodině Eltzů zalitá sluncem. Kupříkladu v roce 1269 se tvrz rozdělila na tři části, tedy mezi tři nástupnické linie. Každá obývala svou část hradu a měla i vlastní ústavu...

Hrad pro Popelku

V současnosti obývá hrad jen jedna větev rodu Eltzů. Většina komnat byla přeměněna na muzeum, včetně pokladnice a zbrojnice, kde je uloženo přes pět set zbraní, uměleckých děl a další vzácné artefakty. Vnitřní nádvoří zase vyniká různými architektonickými styly, které stavitelé v průběhu let využívali. Tvrz totiž neustále rostla.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Burg Eltz (@burg_eltz)

Zajímavý je také rytířský sál. Kdo ale hledá autentickou dobovou atmosféru, měl by navštívit kuchyni Rodendorf, jenž zůstala od patnáctého století téměř nedotčená. V pokoji hraběnky bychom zase našli pravděpodobně nejstarší dochovanou malovanou postel z období renesance.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Burg Eltz

Allthatsinteresting.com: Inside Eltz Castle, Germany’s Majestic Medieval Stronghold That Hasn’t Changed In Hundreds Of Years

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články