Poctivá vánočka: Symbol českých Vánoc je podle našeho receptu nadýchaný, voňavý a vláčný

Vánočka neodmyslitelně patří k Vánocům. Její příprava si vyžaduje trochu času, což nám napovídá, že bychom i my měli zpomalit a užít si předvánoční čas hezky v klidu.

Jana Jánská
Jana Jánská 14. 12. 2022 17:00

Historie vánočky sahá až do 13. století, kdy se k Vánocům pekl speciální chléb. Vypadal, samozřejmě, jinak než dnešní vánočka. V průběhu staletí prošel mnoha obměnami, stejně jako název tohoto sladkého pečiva z kynutého těsta. O vánočce mluvíme až od 19. století.

Jak na poctivou vánočku

Měla by být pěkně nadýchaná, voňavá a vláčná. Pokud si poctivou vánočku zkusíte připravit doma, určitě taková bude. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 30 g droždí
  • 1 lžička soli
  • 4 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 40 g rozinek
  • 50 g hrubě mletých mandlí
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky citronové kůry

Z droždí, dvou lžic hladké mouky a 100 ml teplého mléka uděláme kvásek, který ještě posypeme lžící mouky. Necháme si bokem polovinu mandlí a jeden žloutek. Všechny zbylé suroviny vložíme do mísy, přidáme kvásek a zbytek teplého mléka. Vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout.

Na pomoučeném válu si těsto rozdělíme na šest částí, ze kterých vyválíme prameny na pletení vánočky. I když by se to mohlo na první pohled zdát, postup není složitý. Najdete jej v úvodním videu k článku. Vánočku vložíme do plechu vystlaného papírem na pečení a necháme ještě kynout.

Pak vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 75 minut.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Poctivá vánočka

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články