Pečená kachna na pomerančích: Delikatesa nejen k nedělnímu obědu

Pečená kachna na pomerančích: Delikatesa nejen k nedělnímu obědu
Zdroj: Albert

Možná se vám bude zdát jako zbytečně snobské jídlo, pečená kachna na pomerančích je ale skutečnou lahůdkou, kterou byste si neměli nechat ujít.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 18. 02. 2023 11:30

Její příprava vám zabere určitě přes hodinu, nicméně je celkem snadná. Jako příloha se k pečené kachně na pomerančích výborně hodí třeba bramborové nebo batátové pyré.

Pečená kachna na pomerančích

Na 4 porce budete potřebovat: 1 celou kachnu, sůl, pepř, 5 pomerančů NP Bio, 4 stroužky česneku, 6 snítek čerstvého tymiánu, 4 lžíce olivového oleje, 100 ml Tramínu pozdní sběr Sommelier Collection, 80 g másla, 40 g cukru krupice

Příprava: Očištěnou kachnu potřete solí a pepřem zvenku i zevnitř. Důkladně omyjte 4 pomeranče, z toho 2 oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Z jednoho pomeranče pak nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu, čtvrtý pomeranč nakrájejte i s kůrou na čtvrtky. Oloupejte a nadrobno nasekejte 4 stroužky česneku. V misce promíchejte na čtvrtky nakrájené oloupané pomeranče s česnekem a lístky ze 3 snítek tymiánu. Směsí naplňte břišní dutinu kachny.

Kachnu nejprve zprudka ze všech stran orestujte na 4 lžících rozpáleného oleje. Poté k ní přidejte na čtvrtky nakrájený pomeranč, zbylé 3 snítky tymiánu a podlijte pomerančovou šťávou, 100 ml vína a 100 ml vody a přidejte na kostky nakrájených 80 g másla.

Pečte přikryté 1 hodinu 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté pečte odkryté dozlatova ještě 30 minut. Mezitím oloupejte kůru z posledního pomeranče a nakrájejte ji na tenké pásky. Pozor, ať stáhnete jen oranžovou část kůry, bílá je hořká. Z pomeranče vymačkejte veškerou šťávu a v malém kastrůlku v ní rozpusťte 40 g cukru a přidejte připravenou kůru. Společně provařte přibližně 10 minut a vzniklým sirupem přelijte upečenou kachnu.

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články