Snadný segedínský guláš: Klasika, kterou lze odlehčit hned několika způsoby

Snadný segedínský guláš: Klasika, kterou lze odlehčit hned několika způsoby
Zdroj: Albert

Segedínský guláš je klasikou českých restaurací. Poradíme vám, jak ho jednoduše připravíte doma, a také, jak ho udělat zdravější.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 22. 10. 2022 11:30

Příprava segedínského guláše trvá přes hodinu a je snadná. Pokud byste ho chtěli odlehčit, můžete vepřové plecko vyměnit za krůtí maso, například horní stehno. Místo klasické smetany pak můžete použít smetanu mandlovou a pšeničkou mouku nahradit špaldovou.

Snadný segedínský guláš

Na 4 porce budete potřebovat: 1 kg vepřového plecka, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 cibuli, 3 lžíce sladké papriky, 1 lžičku kmínu, 200 ml vývaru, 1 lžíci rajčatového pyré, 400 g kysaného zelí, 1 kelímek zakysané smetany, sůl, pepř, špetku cukru, bobkový list

Příprava: Maso nakrájejte na kostky přibližně 2 × 2 cm. Na mělký talíř nasypte 3 lžíce mouky a kostky masa v ní stejnoměrně obalte, přebytečnou mouku oklepejte. V kastrolu hodně rozehřejte 4 lžíce oleje, kousky masa na něm ze všech stran postupně osmahněte a vyndejte je děrovanou naběračkou. Část oleje z kastrolu slijte.

Do kastrolu vsypte najemno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji osmahněte dozlatova. Posypte ji 3 lžícemi mleté papriky a lžičkou kmínu, krátce promíchejte a stáhněte z ohně, aby paprika nezhořkla. Do kastrolu vraťte maso, vmíchejte 1 lžíci rajčatového pyré, lehce podlijte vývarem, osolte, opepřete, přidejte bobkový list. Kastrol vraťte na střední plamen, přiveďte k varu, přiklopte a 15 minut duste.

Přidejte 400 g scezeného a pokrájeného zelí, promíchejte, přikryjte pokličkou a duste ještě dalších 15–20 minut, dokud není maso úplně křehké. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a nechte pár minut povařit. Guláš dochuťte pepřem a špetkou soli. A česká klasika je na stole!

Zdroj receptu: Albert

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články