Houby na kyselo se smetanou: Špetka kopru podtrhne chuť výtečného receptu

Počasí přeje houbám, takže se dá očekávat, že hezky porostou a můžeme opět sáhnout po chutných receptech z nich. Zkusili jste někdy houby na kyselo se smetanou a špetkou kopru?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 24. 08. 2022 13:00

Kopr je nenáročná aromatická rostlina, která má navíc léčivé účinky, neboť pomáhá s nadýmáním i zažívacími potížemi. Podporuje také tvorbu mateřského mléka. Semena kopru obsahují fosfor, vápník a vitamín C.

Houby na kyselo

Kopr se v kuchyni používá k rybám a zelenině, je neodmyslitelným pomocníkem u přípravy různých pomazánek, polévek a omáček. Dobře se hodí také k houbám na kyselo se smetanou. Na tento recept budete potřebovat:

  • 300 - 400 g očištěných nakrájených hub
  • 1 cibule
  • 100 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžíce másla
  • 200 g husté zakysané smetany
  • mléko
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mletý kmín, 3-4 kuličky nového koření, bobkový list, sůl a pepř
  • jemně nasekaný kopr (asi lžíce), pár kapek citronu a špetka cukru

Cibuli nakrájíme na malé kousky a lehce zpěníme na másle. Pak přidáme nové koření a bobkový list. Necháme chvíli pracovat a přihodíme nakrájené houby, kmín, sůl, podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut.

Jak na houby na kyselo se smetanou

Mezitím si rozmícháme smetanu s moukou a troškou mléka a houby zahustíme. Povaříme 10 minut a přilijeme malé množství mléka s rozkvedlaným žloutkem. Necháme minutku povařit, přisypeme kopr a odstavíme. Pozor na množství kopru, dáváme ho opravdu jen trošku na podtržení chuti. Kopr patří do omáčky až na konci, protože v teplém prostředí ztrácí chuť a vůni.

Omáčku teď podle vlastní chuti doladíme citronovou šťávou a cukrem. Podáváme s těstovinami, bramborami nebo knedlíkem. Houby na kyselo jsou však výborné také s čerstvým chlebem.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Kopr vonný

Toprecepty.cz: Houby na kyselo se smetanou

Související články

Další články