Houbová omáčka: Zkuste rychlý recept s pomazánkovým máslem a celerem

Pokud se vám po nedávných deštích povedlo nasbírat houby, zkuste si z nich připravit báječnou a rychlou omáčku s pomazánkovým máslem a celerem. Můžete ale klidně použít i houby sušené.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 03. 08. 2022 13:30

Specializovaný houbařský web Myko píše, že v druhé dekádě července odstartovala vydatná růstová vlna hub. A zejména hřibů dubových bylo tolik, že je houbaři nestíhali sbírat. Pak následovalo několik suchých dnů, které ale ke konci měsíce zahnaly vydatné deště.

Houby v kuchyni

Ať už jsou čerstvé, nebo sušené, houby se dají využít na desítky způsobů. Skvělé jsou také do houbové omáčky z pomazánkového másla. Jde o lehký oběd, jehož příprava je nejen rychlá, ale vhodná také pro začátečníky. Na tento recept budeme potřebovat:

  • 4-5 hrstí hub (klidně i sušených)
  • 4-5 lžic jemně strouhaného celeru
  • 150-200 g pomazánkového másla (bez příchutě)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • cca 2 hrnky vývaru
  • 4-5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, sůl a bílý pepř

Pokud budeme používat sušené houby, je vhodné namočit je hodinu předem do mléka. Až uplyne větší část této doby, na másle si zpěníme cibulku nakrájenou nadrobno. Přidáme celer a nové koření s bobkovým listem. Chvíli restujeme, až se vše hezky rozvoní. Pak to zasypeme plnou lžící mouky.

Opravdu jen chviličku mícháme a následně do hrnce nalijeme větší část studeného vývaru. Teď přišel čas na houby. Vybereme je z mléka, které si zatím necháme stranou, a přidáme do omáčky. Nyní se budou vařit asi 15 minut. Je potřeba občas míchat, aby se omáčka nepřichytla.

Jak na houbovou omáčku z pomazánkového másla

Až uplyne 15 minut, můžeme přidat mléko z hub. Ne všechno, je jen na vás, jak hustou chcete mít omáčku. Nyní by houby měly být hezky změknuté. Do omáčky vložíme pomazánkové máslo a mícháme až do jeho rozpuštění.

Teď už není potřeba vařit omáčku dlouho, jen je potřeba ji ochutnat. Díky vývaru a houbám by měla být dostatečně výrazná, ale někdy neškodí doladit ji štipkou soli a pepře. Houbová omáčka z pomazánkového másla se obejde bez masa a jako přílohu můžeme podávat těstoviny, knedlíky či noky, ale vhodné jsou i nové brambory.

Zdroje informací:

Myko.cz: Růst hub v červenci 2022

Toprecepty.cz: Houbová omáčka z pomazánkového másla

Související články

Další články