Jak na dokonalou cibulačku: Typickou chuť jí dodáte jednou důležitou přísadou

Jak na dokonalou cibulačku: Typickou chuť jí dodáte jednou důležitou přísadou
Zdroj: Albert ČR

Polévka cibulačka má sice francouzský nádech, ale s chutí se vaří zejména v zimním období i v českých rodinách. Je totiž poměrně levná, pořádně silná a dokonale zahřeje. Další její výhodou je, že obvykle máte ingredience vždy při ruce.

Jana Jánská
Jana Jánská 30. 01. 2021 10:30

Na začátek bychom nejspíš měli říci, kromě obvyklých pomůcek jako je nůž a prkénko si rovněž připravte lyžařské brýle a hromadu kapesníků. Při krájení cibule se vám rozhodně vyplatí. A jdeme na to...

Historie cibulačky

Nejprve špetka historie. I když znáte tuto polévku nejspíš pod názvem francouzská cibulačka, pravdou je, že vznikla někde úplně jinde, a sice ve starém Římě. Důvod byl celkem jednoduchý, cibule se snadno pěstovala a byla dostupná i pro chudé lidi. V zemi galského kohouta jí ovšem přidali potřebný šmrnc a z obyčejné polévky se rázem stala položka na menu v těch nejlepších restauracích. Její moderní verze se zrodila v 18. století v Paříži a základ tvořil hovězí vývar a zkaramelizovaná cibule, jak se vaří dodnes.

Mnoho variant

Jak se říká, tisíc lidí, tisíc chutí, proto neexistuje jeden recept na cibulačku. Vlastně ano, ten váš. Tuhle polévku si totiž snadno přizpůsobíte vlastním chutím a preferencím. Jediné, bez čeho se neobejdete, je samozřejmě cibule. Vybírejte kvalitní, která nenese stopy sebemenšího hnití, ve výsledné chuti by to totiž bylo poznat.

Recept na cibulačku

Budete potřebovat: 4 cibule, 50 g másla, 1 lžíci rostlinného oleje, 4 větvičky tymiánu – lístky, 1 kostku Bio zeleninového bujónu Nature's Promise, sůl, 1 bílou bagetu, 8 plátků uzeného sýra

Postup: Troubu předehřejte na 200 °C. Oloupanou cibuli nakrájejte na půlkolečka. V hrnci na rozpáleném másle a oleji restujte cibuli až do karamelové barvy. Přidejte tymián, nechte rozvonět a zalijte jedním litrem vroucí vody. Vložte bujón, rozmíchejte a nechte 10–15 minut vařit. Dosolte a rozlijte do zapékacích misek. Navrch položte plátky bagety, překryjte podélně rozpůlenými plátky sýra až přes okraje misky a vložte na pět minut do trouby.

Tip: Do vývaru můžete také přidat suché bílé víno, které polévce dodá specifickou chuť.

Zdroj receptu: www.albert.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články