Kulajda: Připravte si polévku z hub, jak ji vaří Naďa Urbánková

Kulajda: Připravte si polévku z hub, jak ji vaří Naďa Urbánková
Zdroj: Showpix.cz/Wikimedia Commons, Chmee2 – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0/koláž Lifee.cz

Kulajda je bílá polévka, která se do celé republiky rozšířila z jižních Čech. Má nespočet variant, a přestože si ji většinou nedokážeme představit bez hub, v původních receptech se neobjevují. Prozradíme, jak tuto polévku připravuje známá zpěvačka Naďa Urbánková.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 12. 03. 2021 10:00

Mezi základní suroviny využívané pro přípravu kulajdy patří brambory, vajíčko, smetana, máslo, mouka a čerstvý kopr. Stále ale platí – co rodina, to jiný recept.

Tipy na přípravu kulajdy

Při přípravě polévky se neobejdete bez smetany. Otázkou je, jestli bude zakysaná, nebo ke šlehání (33%). Když využijete smetanu zakysanou, přidejte ji až nakonec, aby se polévka nesrazila.

Do kulajdy se většinou dávají houby. Z jihu Čech se často ozývá, že by to měly být lišky, ale můžete přidat i hříbky. Jestliže máte zásobu jiných, využijte prostě ty. Dají se použít zavařené, případně sáhněte po sušených.

Někdo polévku dělá jen z vody, jiný dává vývar. K tekutině se dá přidat i bobkový list a nové koření, nezapomeňte je ale před konzumací vylovit. Někdo polévku dokonce malinko sladí. Je totiž třeba dobře vybalancovat její přirozeně nakyslou chuť. Kopr je ideální přidat čerstvý.

Kulajdu s oblibou připravuje i známá zpěvačka, moderátorka a herečka Naďa Urbánková. Kromě zakysané smetany v ní najdete pokrájené vejce natvrdo a další ingredience, které z ní dělají skutečný kulinářský zážitek.

Kulajda podle Nadi Urbánkové

Budeme potřebovat: 5 středně velkých brambor, hrst lišek a hříbků, 1 cibuli, 2 lžíce sádla, 4 vejce, 4 lžíce hladké mouky, svazek kopru, špetku drceného kmínu, zakysanou smetanu, ocet podle chuti, špetku pepře a soli.

Příprava: Do litru vroucí vody nasypeme na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a přidáme kmín. Brambory vaříme do poloměkka.

Mezitím si pokrájíme cibuli a na pánvičce ji osmažíme na sádle dozlatova, přidáme nakrájené houby, orestujeme je a zvolna dusíme. Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme na kostičky. Spolu s dušenými houbami je přidáme k bramborám.

Dále přihodíme hrstku nadrobno nakrájeného kopru a ještě povaříme. Nakonec za stálého míchání přilijeme zakysanou smetanu, ve které jsme si rozmíchali hladkou mouku. Chvíli povaříme a podáváme. Na talíři můžeme kulajdu ještě dochutit octem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články