Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Kulajda: Připravte si polévku z hub, jak ji vaří Naďa Urbánková

Kulajda: Připravte si polévku z hub, jak ji vaří Naďa Urbánková
Zdroj: Showpix.cz/Wikimedia Commons, Chmee2 – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0/koláž Lifee.cz
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Kulajda je bílá polévka, která se do celé republiky rozšířila z jižních Čech. Má nespočet variant, a přestože si ji většinou nedokážeme představit bez hub, v původních receptech se neobjevují. Prozradíme, jak tuto polévku připravuje známá zpěvačka Naďa Urbánková.

Lucie Cermanová 12. března 2021

Mezi základní suroviny využívané pro přípravu kulajdy patří brambory, vajíčko, smetana, máslo, mouka a čerstvý kopr. Stále ale platí – co rodina, to jiný recept.

Bramborová polévka s jarní cibulkou: Rychlá večeře, která zahřeje
Mohlo by Vás zajímat:

Bramborová polévka s jarní cibulkou: Rychlá večeře, která zahřeje

Tipy na přípravu kulajdy

Při přípravě polévky se neobejdete bez smetany. Otázkou je, jestli bude zakysaná, nebo ke šlehání (33%). Když využijete smetanu zakysanou, přidejte ji až nakonec, aby se polévka nesrazila.

Do kulajdy se většinou dávají houby. Z jihu Čech se často ozývá, že by to měly být lišky, ale můžete přidat i hříbky. Jestliže máte zásobu jiných, využijte prostě ty. Dají se použít zavařené, případně sáhněte po sušených.

Někdo polévku dělá jen z vody, jiný dává vývar. K tekutině se dá přidat i bobkový list a nové koření, nezapomeňte je ale před konzumací vylovit. Někdo polévku dokonce malinko sladí. Je totiž třeba dobře vybalancovat její přirozeně nakyslou chuť. Kopr je ideální přidat čerstvý.

Kulajdu s oblibou připravuje i známá zpěvačka, moderátorka a herečka Naďa Urbánková. Kromě zakysané smetany v ní najdete pokrájené vejce natvrdo a další ingredience, které z ní dělají skutečný kulinářský zážitek.

Maďarský kotlíkový guláš, jak ho připravuje Jiří Krampol. Takhle bude mít pořádné grády
Mohlo by Vás zajímat:

Maďarský kotlíkový guláš, jak ho připravuje Jiří Krampol. Takhle bude mít pořádné grády

Kulajda podle Nadi Urbánkové

Budeme potřebovat: 5 středně velkých brambor, hrst lišek a hříbků, 1 cibuli, 2 lžíce sádla, 4 vejce, 4 lžíce hladké mouky, svazek kopru, špetku drceného kmínu, zakysanou smetanu, ocet podle chuti, špetku pepře a soli.

Příprava: Do litru vroucí vody nasypeme na kostky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a přidáme kmín. Brambory vaříme do poloměkka.

Mezitím si pokrájíme cibuli a na pánvičce ji osmažíme na sádle dozlatova, přidáme nakrájené houby, orestujeme je a zvolna dusíme. Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme na kostičky. Spolu s dušenými houbami je přidáme k bramborám.

Dále přihodíme hrstku nadrobno nakrájeného kopru a ještě povaříme. Nakonec za stálého míchání přilijeme zakysanou smetanu, ve které jsme si rozmíchali hladkou mouku. Chvíli povaříme a podáváme. Na talíři můžeme kulajdu ještě dochutit octem.

Jak využít starý a ztvrdlý chléb: Nejen topinky, ale i netradiční krutonky a polévka
Mohlo by Vás zajímat:

Jak využít starý a ztvrdlý chléb: Nejen topinky, ale i netradiční krutonky a polévka

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články