Chyby při sbírání hub: Podle mykologa přestanou růst, když příliš pošlapete půdu

I když by se mohlo zdát, že sběr hub je jednoduchá záležitost, pokud si nedáte pozor, příště jich bude o poznání méně. Pokud lidově řečeno podupete místo, kde rostou, je to horší, než když je vysbíráte do posledního kousku.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 16. 09. 2022 18:00

Podle mykologa Miroslava Berana máme od roku 2015 víceméně suché období, což houbám nevyhovuje. Když byl malý kluk, stále něco rostlo, teď už jsou naopak velké pauzy. „Vzrostl počet tropických dnů a houby to nemají rády. Ale zase se sem nasouvají druhy, které tady nikdy nebyly. Například hlíva čepičkatá. Roste na jaře na osikách a topolech. Je nápadná a před deseti patnácti lety v jižních Čechách rozhodně nebyla," vysvětluje Beran pro Český rozhlas.

Správný sběr hub

Podle Berana by bylo ideální, kdyby se houby nechávaly volně růst. Ale když už vyrazíte na jejich sběr, je důležité dávat pozor na jednu věc. Pokud tedy chcete nějaké houby najít i příště. Mykolog radí vydloubnout houbu a odřezky skrýt, schovat přímo do půdy.

Co nejméně to tam pošlapat, protože právě pošlapání je škodlivější než sběr plodnic – tím se totiž naruší vodní režim, je to jako pole, po kterém přejede těžký traktor,“ dodává Beran, podle kterého by bylo ideální, kdyby pak místo sběru vypadalo tak, jako kdyby tam nikdo nebyl.

Hovězí plátky na houbách

Když si z lesa přinesete košík hub, zkuste připravit klasickou dobrotu - dušené hovězí plátky na houbách. Maso ve vývaru krásně zkřehne a houby mu dodají příjemnou chuť a vůni. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g zadního hovězího masa
  • 2 cibule
  • vývar
  • 300 g čerstvých hub
  • sůl, pepř, kmín a houbové koření
  • olej a sádlo
  • hladká mouka

Maso nakrájíme na 5 plátků, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Na oleji osmažíme jednu velkou cibuli nakrájenou na kostičky a na ni vložíme okořeněné plátky, které jsme si z jedné strany obalili v hladké mouce. Lehce je osmahneme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Podlijeme vývarem, poprášíme houbovým kořením a přikryté pokličkou vložíme do trouby vyhřáté na cca 220 °C. Pak teplotu snížíme na cca 170–180 °C a necháme maso pomalu péct.

Teď si na sádle osmahneme druhou cibuli, kterou rovněž nakrájíme na kostičky. Vložíme očištěné houby (můžou být i mražené), osolíme, přidáme trochu drceného kmínu a zlehka podusíme. Když bude maso v troubě zhruba hodinu, přidáme k němu podušené houby. Směs teď necháme péct další půlhodinu. A je hotovo. Hovězí plátky na houbách se servírují s chlebem nebo rýží.

Zdroje informací

Toprecepty.cz: Hovězí plátky na houbách

Irozhlas.cz: Dobrý houbař po sobě zanechá les, jako by tam nebyl. Houbu vydloubne a okolí nezdupe, radí mykolog

Zdroj fotografie:

se souhlasem Toprecepty

Související články

Další články