Tipy na krásu podle císařovny Sissi: Husté vlasy si myla koňakem, na vrásky přikládala syrové maso

Tajemství krásy císařovny Sissi: Na vrásky prý přikládala syrové maso, vosí pas ladila lehkou snídaní a vlasy si myla tři hodiny
Zdroj: Wikimedia Commons/Franz Xaver Winterhalter, public domain
Alžběta Bavorská alias Sissi byla rakouská císařovna a korunovaná uherská královna. Narodila se na Štědrý den roku 1837 v Mnichově vévodkyni Ludovice, dceři bavorského krále Maxmiliána I. Josefa, a jejímu manželovi, bavorskému vévodovi Maxmiliánu Josefovi.Manželství rodičů budoucí slavné Sissi nebylo příliš šťastné. Byla jejich čtvrtým dítětem. Ona sama ale přišla na svět už s jedním zoubkem a v neděli, což bylo považováno za předzvěst štěstí.Jako šestnáctiletá se Sissi vdala za Františka Josefa I.Její svatební výbava obsahovala 168 punčoch, 20 párů rukavic, 6 párů vysokých kožených bot a 113 párů střevíců. Rakouská císařovna si směla vzít tytéž boty a rukavice pouze šestkrát, pak už patřily komorným.+ 2 fotky+ 3 fotky

Rakouská císařovna Alžběta Bavorská, známá světu jako Sissi, byla považována za jednu z nejkrásnějších žen 19. století. Jejím poznávacím znamením byly dlouhé, tmavě plavé vlasy a neuvěřitelně štíhlý pas. Jak toho dosáhla?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 09. 2022 11:00

Alžběta Amálie Evženie byla bavorská princezna z rodu Wittelsbachů. Po sňatku s Františkem Josefem I. pak rakouská císařovna a korunovaná uherská královna pod jménem Erzsébet. Známější ovšem je pod přezdívkou Sissi.

Vrásky císařovny Sissi

Jako každé ženě, i císařovně Sissi se nelíbily vrásky. Co s nimi, když nebyla k mání estetická medicína a plastická chirurgie nebo kvalitní kosmetické přípravky? Prý na tento problém zabírá syrové telecí maso, které by si ženy měly položit na obličej a nechat ho tam celou noc...

Tělu a kráse mělo být rovněž prospěšné kozí mléko. Císařovna si v něm dopřávala koupel každý týden. A vymyšlené to měla i na cestách. Aby o svůj standard nepřišla, cestovala se stádem koz. Mléko totiž muselo být za každou cenu čerstvé.

Cvičení podle Sissi

Panovnice nezapomínala ani na pravidelné cvičení. Jako první si nechala ve své ložnici vytvořit malý posilovací koutek, kde prý denně dala s přehledem dvacet sedů lehů.

Sissi byla velmi pyšná na svůj vosí pas. Udržovala si ho prý speciální snídaní - syrové bílky a špetka soli. I dnes můžeme najít spoustu receptů se syrovými vejci, jsou ale mnohem vydatnější. Vzhledem k tomu, že císařovna nemusela ráno do práce, tato prostá snídaně jí zřejmě stačila.

Koňakový šampon slavné Sissi

Krásou byla doslova posedlá. Sice neholdovala líčení, tady raději volila přirozenost, a ani se příliš nevoněla, vlasy však pro ni byly svaté. A tuto chloubu bylo nutné udržovat. Přestože je měla dlouhé a těžké, což jí působilo příšerné migrény, nikdy si je nezkrátila. Nevadil jí ani každodenní tříhodinový mycí rituál.

Jednou za tři týdny pak přišel na řadu proces, kdy služebné pečovaly o císařovniny vlasy celý den. Masírovaly je koňakem, francovkou i žloutky. Pokud svou práci zvládly dobře, sršela Sissi optimismem, pokud ji odbyly, mračila se po celý zbytek dne.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Alžběta Bavorská

Historydaily.org: 5 Terrifying Historical Beauty Tips from Empress Elisabeth of Austria

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články