Spolehlivé zahřívače: Pět výborných drinků, které z vás rychle vyženou zimu a navíc posílí imunitu

Nápoje na zahřátí, které navíc posílí i vaše zdraví
Zdroj: Freepik
Svařené červené víno je klasikou v nápojích na zahřátí, ještě lépe bude chutnat s cukrem, který necháte zkaramelizovat.Golden milk neboli Kurkumové mléko nejen zahřívá, ale i léčí, mluví se o něm jako o zázračném nápoji.I děti ocení nápoj na zahřátí jako třeba dětský punč, připravuje se z jablečného džusu a nesmí v něm chybět kousky ovoce.Klasický zázvorový čaj můžete nejen o Vánocích ozvláštnit přidáním koření, které se používá do svařáku.+ 1 fotka+ 2 fotky

Venku je mráz, že by psa nevyhnal. Huňatý svetr a teplé ponožky už nestačí a čajem začneme být brzy přepití. Zahřát se můžete celou řadou lahodných horkých nápojů, ať už s kapkou alkoholu, nebo bez něj. A hezky v teple domova!

Markéta Behinová
Markéta Behinová 16. 12. 2022 17:19

Je tady čas svařáků, punče, zázvorového čaje, ale i dalších horkých nápojů, které dokážou zahřát a rozproudit krev v těle. Některé nápoje můžeme jednoduše ohřát. Teplé mléko s medem možná znáte od babiček, které jej podávaly dětem na dobrou noc a sladké sny. Vylepšit ho můžete ještě skořicí nebo vanilkou. Skořice má nejen lahodnou chuť, ale také protizánětlivé vlastnosti, obsahuje spoustu antioxidantů, snižuje riziko srdečních chorob a hladinu cukru v krvi.

A existuje i zajímavá varianta teplého mléka pro dospělé – kurkumové mléko neboli Golden milk. Díky blahodárným účinkům kurkumy nejen zahřeje, ale posílí také vaše zdraví.

Golden milk neboli Kurkumové mléko

Tento lahodný nápoj připravíte tak, že zahřejete mandlové mléko se lžičkou kurkumy, přidáte špetku kajenského pepře, půl lžičky skořice, lžičku másla, nebo kokosového oleje, a necháte vše přejít varem. Kurkuma je silným přírodním antioxidantem. Obsahuje železo, vápník, sodík, draslík, mangan, měď a zinek. Přináší úlevu od bolesti kloubů, žaludku a doporučuje se i na některé kožní problémy jako je např. lupénka.

Tip: Nápoj je výborný i v létě, a to servírovaný studený na ledu.

Indický zázrak Masala chai

Nápoj původem s Indie ocení milovníci exotických chutí a výrazného koření. Nejen že vás nápoj zahřeje, ale díky obsahu řady antioxidantů, posílí i vaši imunitu. Setkat se můžete s několika názvy – masala chai, chai latte, yogi čaj. Příprava je jednoduchá. Přivedete v hrnci půl hrnečku vody k varu, přisypete dvě lžičky černého čaje, kousek čerstvého zázvoru na nakrájeného na plátky, kousek celé skořice, 3 zelené kardamony, 2 hřebíčky, 2 kuličky pepře a tři lžičky cukru. Pár minut povaříte a přidáte hrnek polotučného mléka. Jakmile mléko zhoustne, sundáte hrnec z plotny a přecedíte nápoj přes sítko.

Tip: Nápoj je k dostání i v čajovnách, nebo instantní varianta v orientálních potravinách.

Punč pro děti

Nápoj na zahřátí ocení nejen dospělí, ale také děti. Připravit jim můžete punč bez alkoholu jednoduše tak, že uvaříte litr ovocného čaje, smícháte ho s půl litrem horkého jablečného džusu, přidáte vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče a lžíci medu.

Tip: Do hotového nápoje přidejte kousky ovoce podle chuti, třeba maliny, pomeranč, či mandarinky.

Karamelový svařák

Svařáku není v zimě nikdy dost a patří mezi typické vánoční nápoje. Nemusíte zůstat jen u klasické varianty a zkusit i jiné. Jednou z nich je svařák s karamelizovaným cukrem. Do hrnce nasypete tři lžíce cukru, přidáte svařákové koření (skořici, hřebíček, badyán) a začnete za stálého míchání zahřívat. Jakmile začne cukr tvrdnout, přilijete litr červeného vína a necháte přejít varem.

Tip: Na závěr nápoj ozdobte plátkem citronu a pomeranče.

Vánoční zázvorový čaj

Kořen zázvoru je známý svými pozitivními účinky v boji proti nachlazení. Dokáže zahnat zimnici, posílit imunitu, ale pomůže i při pálení žáhy nebo pocitu těžkého žaludku. Oloupaný a nahrubo nastrouhaný zázvor přelejeme vařící vodou, přidáme kousek skořice, dva hřebíčky a necháme patnáct minut vylouhovat. Poté přecedíme, osladíme medem a zastříkneme šťávou z citronu, nebo pomeranče.

Tip: Nepoužívejte kovovou lžičku, zázvor nemá rád kov a ztrácí při kontaktu léčivé účinky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články