Všechno o kopřivách: Jak a kdy je sbírat, na co si dát pozor při sušení a proč nás vlastně popálí

Odvar z kopřiv je obzvlášť na jaře ideální jako detoxikační prostředek, který vyčistí organismus. Na jaře můžete trhat a zpracovávat mladé kopřivy celé. Mladé kopřivy jsou rovněž vhodné k sušení. Na jaře také vyměňte bylinky za kopřivy, které mají v tuto dobu nejvíce vitamínů. Skvěle chutnají například v nádivce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kopřiva rozhodně není plevel, má spoustu zdraví prospěšných účinků a neztratí se ani v kuchyni. Pojďte se podívat na našeho rádce, který vám vysvětli, na co je kopřiva dobrá, jak se sbírá a uchovává.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 29. 03. 2024 14:00

Kopřivy najdou uplatnění v mnoha oblastech. Na Velikonoce se hodí do nádivky, na jaře se z nich připravuje osvěžující sirup. A to není ani zdaleka všechno. Proto jsme ve spolupráci s kulinářským webem Toprecepty připravili rádce na téma kopřivy.

Pozitivní účinky kopřivy

Pokud se vám na zahradě objevují kopřivy, nesnažte se jich zbavit. Mají tolik zdraví prospěšných účinků, že na jejich vyjmenování by nestačil jeden článek. Mezi nejdůležitější vlastnosti kopřiv patří čistění krve. To má nezanedbatelný vliv na fungování všech orgánů v lidském těle. Pomáhají také s ekzémy, ulevují od dlouhodobých bolestí hlavy, zlepšují kvalitu pleti a vlasů.

Kopřiva prospívá celému organismu. Pročistí metabolismus a krev po zimě, působí protivirově a stimulačně. Podporuje slinivku, působí protirevmaticky, a to i zevně. Už naši pradědové se při bolestech kloubů šlehali kopřivami. A dají se z ní vykouzlit velmi chutné nápoje a pokrmy,“ vysvětlila pro Český rozhlas bylinkářka Radka Svatošová.

Proč kopřiva pálí?

Zřejmě každý z nás má zkušenost s dotekem kopřivy na holé kůži. Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč vlastně žahá či pálí? Jde o obranný mechanismus této rostliny. Zjednodušeně řečeno se nechce nechat sežrat zvířaty.

Podle Toprecentů jsou listy kopřiv pokryté chloupky, které připomínají malé bodliny. Tyto chloupky mají na špičce malý váček obsahující směs kyseliny mravenčí, histaminů, serotoninu a nervových hormonů. Při doteku se zabodnou do kůže a váček praskne. Následně se zmiňovaná směs dostane do rány a pociťujeme to charakteristické pálení.

Jak sbírat, sušit a uchovávat kopřivy

Podle Topreceptů není na sbírání kopřiv moc dobré deštivé počasí. Počkejte si na slunce a nezapomeňte se vybavit rukavicemi, ať vás kopřivy nepopálí. Ukládejte je do látkové tašky nebo košíku. Čerstvé kopřivy po natrhání rozložte na bedničky a lehce natřepte, to je uchrání před zapařením.

Ideální je spotřebovat je co nejdříve po sběru, do vaření nebo různých nápojů. Pokud chcete kopřivy uchovat na později, nechte je vysušit. Jen si dejte pozor, ať nejsou ve vysoké vrstvě, aby se nezapařily.

Obejdete se samozřejmě také bez sušičky. Kopřivy se suší ve stínu a na dobře větratelném místě. Musí být rovnoměrně rozložené, ale stejně potřebují občas protřepat a otočit. Tím se vyhnete jejich zapaření, které poznáte podle toho, že listy zčernají. Když jsou kopřivy usušené, dejte je do dobře uzavíratelné nádoby a tu odložte na suché a temné místo.

Recept na kopřivový sirup

Kopřivové lístky je nejlepší sbírat na jaře, kdy mají největší sílu. Ideální je tudíž duben nebo květen. Zkuste si z nich připravit chutný kopřivový sirup. Na tento recept budete potřebovat:

  • 4 litry vody
  • 4 citrony
  • 125 vršků kopřiv (mladé lístky, asi 2-3 patra)
  • 6 lžiček kyseliny citronové
  • 3,5 kg cukru krystal

Vodu svaříme s citrony, které jsme dobře umyli a nakrájeli na kolečka. Počkáme, až vychladne, poté přidáme kopřivy. Promícháme a necháme 24 hodin louhovat. Pak všechno vymačkáme a šťávu přecedíme. Přisypeme kyselinu citronovou a cukr, může být i třtinový. Nálev mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Kopřivový sirup nalijeme do lahví a skladujeme v chladu a temnu.

Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Kopřivový sirup; Jak sušit kopřivy. Ceněnou bylinu sbíráme v rukavicích a sušíme ve stínu
Sever.rozhlas.cz: Mladé kopřivy vám pomohou vyhrát nad jarní únavou. Stačí si z nich pravidelně dopřávat čaj

Související články

Další články