Dramatický thriller podle skutečné události Argo: Affleckovu roli měl původně dostat Clooney

Argo je americký thriller z roku 2012 režírovaný Benem Affleckem, který si v něm také zahrál hlavní roli. Film obdržel Oscara i Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film a Affleck získal Zlatý glóbus za nejlepší režii.
Zdroj: Wikipedie
Argo je americký thriller z roku 2012 režírovaný Benem Affleckem, který si v něm také zahrál hlavní roli. Film obdržel Oscara i Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film a Affleck získal Zlatý glóbus za nejlepší režii.Příběh je natočen na motivy skutečných událostí, ve skutečnosti však operace probíhala bez větších problémů.Odehrává se během islámské revoluce v Íránu v roce 1979. Americká ambasáda je obsazena revolučními gardami a více než 50 Američanů je vzato jako rukojmí.Šestici se ovšem podaří uniknout a najít úkryt v rezidenci kanadského velvyslance v Teheránu. Situace je napjatá a americká vláda hledá způsob, jak zmíněnou šestici dostat ze země.+ 6 fotek+ 7 fotek

Dramatický thriller Argo vychází ze skutečného příběhu. Popisuje tajnou operaci na záchranu šesti Američanů, která se odehrála na pozadí krize s rukojmími v Íránu. Film ukazuje divákům skutečnost, která nebyla známa celá desetiletí.

Petra Járková
Petra Járková 23. 09. 2019 16:00

Íránská revoluce

Dne 4. listopadu 1979 vrcholí íránská revoluce. Radikálové pronikají na americké velvyslanectví v Teheránu, kde zajímají celkem 52 amerických rukojmí. Uprostřed nastalého chaosu se nicméně šesti Američanům podaří uprchnout a ukrýt se v domě kanadského velvyslance. CIA si je velmi dobře vědoma toho, že je jen otázkou času, než bude šest uprchlíků nalezeno a velmi pravděpodobně i zabito, a tak specialista CIA na „exfiltraci“ jménem Tony Mendez (Affleck) přichází s riskantním plánem na jejich bezpečný odsun ze země. A ten plán je tak neuvěřitelný, jako by se mohl stát jen ve filmu.

Schovky Američanů

Ve snímku je zmíněno, že Novozélanďané a Britové poslali Američany pryč. Ale není to pravda, původně byli Američané schováni nějakou dobu i u nich, než zjistili, že nejbezpečnější to bude u Kanaďanů.

Affleck se obsadil sám

Ben Affleck byl některými diváky kritizován, že obsadil sám sebe, evropského Američana, do role Tonyho Mendeze, který je z půlky Mexičan a z půlky Evropan. Sám Tony Mendez však prohlásil, že s tím nemá problém a Affleckovo obsazení schválil. Chris Terrio si navíc při psaní scénáře představoval, že Tonyho Mendeze bude hrát George Clooney.

Vojenské osvobození

Zbylá rukojmí zadržovaná v Íránu se Američané pokusili osvobodit vojensky. Záchranná operace "Eagle Claw" v dubnu 1980 však skončila fiaskem poté, co byla kvůli nepřízni počasí a technickým problémům na poslední chvíli odvolána. Při tankování paliva před ústupem z íránské pouště došlo ke srážce jednoho z vrtulníků s transportním letounem, při níž zahynulo osm amerických vojáků.

Nepřesnosti

Ačkoliv film zcela chybně vykresluje roli britských diplomatů při záchraně Američanů (např. tehdejší britský chargé d'affaires v Teheránu Arthur Wyatt byl poté dokonce vyznamenán Řádem sv. Michala a sv. Jiří), byla filmu v Británii udělena cena BAFTA za nejlepší film roku.

Žádní íránští herci

Žádný z íránských herců nemohl působit v tomto filmu kvůli obavám z odhalení tamními úřady. To mohlo způsobit problémy jejich příbuzným, kteří stále žijí v Íránu.

Kamery pro komparzisty

Režisér Ben Affleck rozdal několika komparzistům osmi- a šestnáctimilimetrové kamery, aby tak mohli natočit nepokoje přímo z jejich nitra a realističtěji.

NA SNÍMKY Z FILMU ARGO SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články