20 let Harryho Pottera: Dursleyovi a podivuhodné osudy jejich hereckých představitelů

20 let Harryho Pottera: Dursleyovi a podivuhodné osudy jejich hereckých představitelů
Zdroj: Profimedia
Harry Melling alias Dudley Dursley a Daniel Radcliffe jako Harry Potter ve filmu Fénixův řád z roku 2007. Harry Melling už v průběhu natáčení série filmů o Harrym Potterovi vyrostl a zhubl. Takto vypadal v roce 2018 na premiéře snímku Balada o Busteru Scruggsovi.A takto vypadá Harry Melling dnes. Ani stopy po nesympatickém Dudleym Dursleym.Fiona Shaw si v sérii filmů o Harrym Potterovi zahrála tetu Petunii. Její sestra Lily byla čarodějkou a Petunie jí to nikdy neodpustila. Svou nenávist pak přenesla i na Harryho...+ 5 fotek+ 6 fotek

Harrymu Potterovi dokázali Dursleyovi zatopit možná víc než lord Voldemort. Strýc Vernon, teta Petunie a jejich rozmazlený synáček Dudley v podání Richarda Griffithse, Fiony Shaw a Harryho Mellinga drtili mladého čarodějníka až do jeho 11. narozenin...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 19. 02. 2022 09:00

Dursleyovi byli mudlové, tedy lidé bez kouzelnických schopností, kteří vychovávali Harryho Pottera po smrti jeho rodičů. A protože neměli čáry rádi, přenesla se tato nenávist i na Harryho. Ve finálním dvojfilmu s podtitulem Relikvie smrti, když Harryho kamarádi odvedli Dursleyovy do bezpečí, aby na ně nemohl zaútočit Voldemort, se to ale začalo trochu lámat.

Richard Griffiths alias strýc Vernon Dursley

Přišel na svět 31. července 1947 v britském městě Thornbaby-on-Tees do rodiny dvou neslyšících. Otec Thomas sice pracoval jako dělník v ocelářství, ale prý také boxoval v hospodách za peníze. Před Richardem měli ještě tři děti, které bohužel zemřely po narození.

Jeho mládí bylo poznamenané útěky z domova i ze školy, ale nakonec to dotáhl na univerzitu a věnoval se divadlu. Byť hrál již od 70. let patrně nejvíc jej proslavila role zlovolného strýce Vernona, který trpí tím, že musí pečovat o Harryho Pottera, jenž není normální, neboť umí kouzlit... Vedle toho se objevil po boku Meryl Streep a Jeremyho Ironse v dramatu Francouzova milenka (1981) od českého režiséra Karla Reisze. Ale možná si ho budete víc pamatovat z komedie Bláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachu (1991) v dvojroli vědce Alberta S. Meinheimera, kterému jdou po krku ropní magnáti a nahradí jej stejně vypadajícím agentem.

Richard Griffiths měl takřka vždy potíže s tím, jak vypadá a nerad se fotil. Když byla v záběru pouze jeho hlava, byl relativně spokojený, když se tam objevilo i tělo, bylo vidět, že je obézní. „Vždycky jsem nenáviděl, jak vypadám, a nikdy jsem si nestěžoval na svůj mozek," řekl jednou pro britský list The Guardian. V roce se 1980 oženil s Heather Gibson, manželství však bylo bezdětné. Richard Griffiths zemřel 28. března 2013 na komplikace spojené s operací srdce.

Fiona Shaw alias teta Petunie Dursleyová

Byť se irská herečka ve filmech o Harrym Potterovi neobjevuje často, patří její teta Petunie k nezapomenutelným postavám. Od začátku nesnášela malého kouzelníka, neboť záviděla jeho matce Lily, své sestře, že umí čarovat, a ona ne. A po Lilyině smrti to přenesla i na Harryho.

Fiona Shaw se narodila 10. července 1958 v irském městečku County Cork do rodiny fyzičky a očního chirurga. Přesto se dala na hereckou kariéru a již v roce 1983 debutovala v britském Národním divadle. Jak bylo vidět i v Harrym Potterovi, Fiona má komediální talent. Přesto si na divadle vybírá spíše složitější a vážnější postavy. Momentálně je k vidění v seriálu Na mušce, ale má za sebou i upírskou romanci True Blood: Pravá krev. Hrála také ve filmech Moje levá noha (1989) a Jana Eyrová (1996).

Pokud jde o její soukromý život, Fiona Shaw žila v letech 2002 až 2005 s herečkou Saffron Burrows. Když četla biografii srílanské ekonomky Sonali Deraniyagaly, která v roce 2004 ztratila po cunami celou rodinu, hluboce ji to zasáhlo. Pak se seznámily a v roce 2018 se vzaly.

Harry Melling alias bratránek Dudley Dursley

V již zmiňovaném dvojfilmu Harry Potter a Relikvie smrti Dudley dokonce nechal svému bratranci šálek čaje a potřásl mu rukou. Magazín Screenrant píše, že Dudley se později oženil a měl dvě děti. Několikrát se setkal i s Harrym, aby si jejich děti mohly spolu hrát. Byl to sice podivný vztah, ale alespoň odlišný od doby, kdy oba vyrůstali.

Harry Melling se narodil 13. března 1989 v Londýně. V průběhu natáčení filmové série o malém čarodějníkovi vyrostl a zhubl, před závěrečným dvojdílem Relikvie smrti dokonce producenti uvažovali nad tím, že jej přeobsadí. Nakonec se rozhodli použít maskérské umění, jenže pak stejně scény s Dudleym z finální verze vystřihli.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený CdAL 🎬 (@conhecodealgumlugar)

Melling se snaží soukromí držet pod pokličkou, není ani na Instagramu. Ví se jen, že zhubnutí považoval za příležitost, vypadal jinak a mohl nastartovat novou kariéru. Melling je absolvent Londýnské akademie hudebních a dramatických umění a vidět jsme ho mohli třeba ve filmech Ztracené město Z (2016), Old Guard: Nesmrtelní (2020), ale také v seriálu Dámský gambit.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fiona Shaw

ČSFD.cz: Fiona ShawRichard Griffiths

Theguardian: Richard Griffiths: 'I've always hated the way I look'

Screenrant.com: What Happened To The Dursleys After Harry Potter Ended

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články