Vzpomínka na Angeliku: Michèle Mercier si kvůli ní přála zemřít mladá, štěstí jí do života nepřinesla

Smutek Michèle Mercier: Kvůli roli Angeliky si přála zemřít mladá
Zdroj: Profimedia
Mladičká Michèle Mercier na festivalu v Cannes. Fotka byla pořízena v roce 1955, kdy jí bylo šestnáct let.Michèle Mercier si zahrála se všemi legendami francouzského filmu. V krimi Nejstarší Fercheaux (1963) byl jejím partnerem Jean-Paul Belmondo.Angelika se stala pro Michèle Mercier životní rolí. Herečka si později posteskla, že měla raději zemřít takhle mladá...Angelika je nejslavnější rolí Michèle Mercier. Na snímku je filmová hrdinka i se svou životní láskou Joffreym de Peyracem v podání Roberta Hosseina.+ 5 fotek+ 6 fotek

Slavný romantický film Angelika, markýza andělů měl premiéru 8. prosince 1964. Přestože francouzská herečka Michèle Mercier, které už je 83 let, díky němu zažila nebývalý úspěch, ve skutečnosti jí prý role Angeliky zničila život.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 12. 2022 11:00

Ve filmu Angelika, markýza andělů, který je první z pětidílné série, sledujeme cestu krásné Angeliky za láskou k hraběti de Peyrac. Jejich začátky nebyly nijak snadné. Šlechtice znala jen z doslechu a řečí, které o něm kolovaly. I když ji vysvobodil z nedobrovolného pobytu v klášteře, cítila k němu zpočátku nenávist...

Slavná, ale zároveň prokletá Angelika

Ač se díky roli Angeliky proslavila po celém světě, nevzpomíná na ni herečka Michèle Mercier v dobrém. Byla jí totiž natolik ušitá na míru, že si ji pak už žádný filmový producent nedokázal představit v jiné roli. Tedy ne v pořádném filmu. Nabídky na béčkovou produkci občas chodily.

Muselo ji to velmi mrzet, neboť jí sága o Angelika způsobila také nepříjemné zranění. V dílu s názvem Nezkrotná Angelika (1967) se během natáčení scény se znásilněním vrhla na herečku skupinka mužů. „Byla jsem vyděšená, křičela jsem. Jeden z nich mě tvrdě udeřil řetězem do hrudi. Následující dva roky jsem měla v prsu bulku,” uvedla pro magazín Amomama. „Měla jsem zemřít mladá. Takhle jen koukám, jak mi čas protéká mezi prsty,” dodala zklamaně.

Rakovina Michèle Mercier

Představitelka Angeliky se do francouzské kinematografie zapsala nesmazatelným písmem. Proto bylo logické, že byla pravidelně zvána na filmový festival v Cannes. Když se ale dozvěděla, že má rakovinu kůže, stáhla se do ústraní. Předtím ještě o své nemoci informovala veřejnost.

„Zdá se to nereálné, dokud to člověka samotného nepostihne," řekla. Někteří lidé pak pláčou, já zůstala stoická jako vždy. Tehdy jsem ale dospěla k jedné věci: konečně si budu dělat, co chci." Rakovinu se jí nakonec podařilo zvládnout, a to za velké podpory blízkých.

Dvě lásky Michèle Mercier

S rakovinou se Mercier setkala i u svého partnera, obchodníka Adriena Jancou, s nímž se seznámila v Ženevě. Měli opravdu nádherný vztah, který však po dvou a půl letech překazil mozkový nádor. Vzít se již nestihli. Mercier se ale o něho starala do poslední chvíle. Nevycházela z jeho pokoje až do trpkého konce.

V roce 1996 ale zažila úplný opak. Zamilovala se do Reného Leporce, se kterým měla také založit nakladatelství. Ve skutečnosti to byl podvodník. Zfalšováním dokumentů ji připravil o miliony. To na její psychice zanechalo hluboké šrámy. Mohla skutečně za veškeré neštěstí Michèle Mercier sága o Angelice?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Michèle Mercier

Amomama.fr: Michèle Mercier a eu une boule au sein après qu'un homme l'a battue avec une chaîne avant que le cinéma la refuse

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články