Choreograf Yemi A.D. obletí v prvním civilním letu Měsíc: Jídlo mi bude chybět, vzal bych si s sebou svíčkovou

Yemi A.D., český choreograf s nigerijskými kořeny, se jako druhý Čech podívá do vesmíru.Yemi A.D. byl pro cestu kolem Měsíce vybrán japonským miliardářem přibližně z milionu uchazečů.Teď Yemi A.D. velmi netrpělivě očekává test rakety.Tanečník a choreograf se aktuálně v Česku zdržuje jen sporadicky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Český choreograf s nigerijskými kořeny Yemi A.D. byl vybrán přibližně z milionu uchazečů mezi osm členů posádky prvního civilního letu kolem Měsíce. Výpravu organizuje japonský miliardář Júsaku Maezawa a společně s Yemim poletí další umělci například z USA nebo Indie. V rozhovoru pro Lifee.cz choreograf přibližuje, jak by se ve vesmíru rád stravoval a proč by s sebou nechtěl vzít domácího mazlíčka.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 10. 03. 2023 09:30

Český choreograf Yemi A.D. aktuálně vyčkává, jak dopadne test rakety Starship společnosti SpaceX, který má proběhnout letos v březnu. Mise dearMoon potrvá týden a bude sledovat podobnou trajektorii, jakou mělo Apollo 13 nebo bude mít Artemis 2. Yemi se stane historicky druhým Čechem, který se do vesmíru podívá. Prvním byl Vladimír Remek.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Yemi A.D. (@yemialchemist)

Yemi A.D. se chystá na cestu do vesmíru

„Těšíme se. Jak já, tak posádka, tedy další umělci, kteří letí se mnou. Je to velká cesta, jedna z největších, která proběhne v této generaci. Zároveň je to vůbec poprvé, co poletí kolem Měsíce civilisté. Pro přiblížení - většina letů je na hranici 100 kilometrů. Mezinárodní vesmírná stanice je na 400 kilometrech a Měsíc je čtvrt milionu mil," vysvětluje v našem rozhovoru choreograf, který v minulosti spolupracoval například s americkým rapperem Kanyem Westem.

„Je to opravdu daleká cesta, kvůli které se staví úplně nová raketa, jež se aktuálně testuje. Během cesty bychom měli překonat spoustu rekordů. Jsme zvědaví, jak to všechno SpaceX zvládne nastavit, ale jsme v dobrých rukou," doufá Yemi, jenž ve výběrovém řízení porazil přibližně milion uchazečů z 249 zemí a regionů. V rozhodování o tom, kdo poletí, byla zásadní hlavně kreativita a poselství, jaké mohou vítězové konkurzu nabídnout dnešnímu světu.

Yemi bude reprezentovat ČR, Nigérii i LGBTQ+ komunitu

Když Yemi A.D. v roce 2021 přihlášku na misi podával, pečlivě zvažoval všechna rizika. „Určitě tam nějaké obavy jsou. Myslím, že každá technologická inovace - ať už je to žehlička, nebo raketa - musí na začátku několikrát vybouchnout a proběhnout fail, aby se na nich mohlo vyzkoumat, co je nutné udělat jinak a lépe," přiznává Yemi.

Ve vesmíru hodlá reprezentovat jak Českou republiku, tak rodnou Nigérii či LGBTQ+ komunitu„Ale nemůžeme být v lepších rukou, než jsme - pokud pohlédneme na to, co SpaceX zvládnul za posun ohledně vesmírného výzkumu. Tohle se za desítky let nepovedlo nikomu dalšímu. Věřím, že rizika jsou přímo úměrná hodnotě, kterou z toho získáváme," tvrdí choreograf.

Vesmírná strava Yemiho neláká

Kapitolou samo pro sebe je v raketě jídlo a Yemi rozhodně nepatří mezi příznivce vesmírné stravy. „Jsem foodie a mám jídlo hrozně rád. Užívám si spoustu různých exotických receptů, když jezdím po světě. V tomto směru mi asi bude chybět rozmanitost, pokud nás budou nutit jíst nějakou pastu nebo tekutou stravu. Na druhé straně je to jen týden, takže to se dá vydržet," dodává smířlivě.

A když bude nejhůře, jíst nebude vůbec. „Nedělá mi problém půst. Půsty držím pravidelně, protože si myslím, že je to velmi zdravé, ať už fyzicky, tak pro naše oddělení chtíče jíst a mentální disciplíny nebo sebekázně."

Do vesmíru by si nejraději vzal svíčkovou bez masa

Jisté preference by Yemi ohledně jídla měl a žádnou exotiku od něj čekat nemusíme. Ve vesmíru by si rád dopřál oblíbenou českou klasiku. Kdybych měl možnost vybrat si jídlo, které bych si vzal s sebou, byla by to svíčková. Ovšem bez masa," upřesňuje dobrodruh. Pejska, prasátko nebo kanárka na výlet vzít nechce, byť to v minulosti lidé zkoušeli. „Nemám rád, když lidé týrají zvířata. A tohle by bylo za hranou toho, co by zvíře chtělo samo dělat. Mazlíčka si s sebou určitě brát nebudu," smál se Yemi A.D.

Související články

Další články