Nejpodivnější den masopustu: Tučný čtvrtek byl o bezbřehém přejídání i týrání zvířat

Brutální masopust: Tučný čtvrtek byl o přežírání i trhání hlav živým husám
Zdroj: Wikimedia Commons/Čeněk Zibrt, Public domain
Na tučný čtvrtek bychom měli jíst, co hrdlo ráčí. Tak co třeba začít pečeným kuřátkem?Nesmí chybět ani oblíbená klasika knedlo zelo vepřo.Pokud žijete na vesnici, můžete vyrazit na tradiční zabíjačku.Klobásy a jelítka... kdo by odolal?+ 3 fotky+ 4 fotky

Tučný čtvrtek nám opět na dveře klepe. Jak již samotný název napovídá, tento den se od masa postit nemusíme. Ba naopak. Najíst bychom se měli dosyta. Neměli bychom ale také zapomenout na tradice, které se dělí na dvě skupiny. Ty první jsou všeobecně přijímány, z těch druhých se tak trochu zvedá žaludek...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 02. 2023 16:00

Tučný čtvrtek vždy završuje masopustní oslavy. Zvykem bylo pořádat zabíjačky a vepřové hody, při nichž se sešla celá rodina anebo vesnice.

Tučný čtvrtek neboli tučňák

Naši předci měli jasno, co během tučňáku dělat. Masopust se chýlil ke konci, což se mohlo oslavit jen pitím a jídlem. Každý snědl, co se do něho vešlo. Maso se zapíjelo pivem, až se lidem dělaly boule za ušima. A není se čemu divit. Když se dodržoval čtyřicetidenní půst, každému určitě pořádně vyhládlo.

Nekontrolovatelné obžerství ale mělo svůj význam. Čím více jste toho snědli, tím víc jste se po celý rok těšili pevnému zdraví. K tomu, kromě piva, dopomáhala i domácí pálenka. Jednoduše řečeno, komu se večer na ústech neleskl omastek, mohl počítat s tím, že ho během roku stihne nějaká nemoc.

Tradice na tučný čtvrtek

Jednou z nejtypičtějších masopustních tradic je průvod masek. Ten je spojen rovněž s koledováním. Lidé většinou dávali koblihy, koláče a uzené maso. Největší podíl dostal člověk s maskou Žida. Zkrátka nepřišli ani kominíci a čerti, ti dostávali vejce, sádlo a mouku.

Kromě hmotných darů se vybíraly také peníze, které měly posloužit k následné útratě v hospodě. Objednávalo se pivo, kořalka a rosolka, což byl speciální likér vyrobený z masožravé rostliny rosnatky.

Masopust jako horor

Nyní nastal čas podívat se na tradice, které jsou taktéž s masopustem spojeny, mnoho lidí však mohou odradit svou krutostí. Jedna z nich byla obzvláště drsná. Chlapci převlečeni za vojáky přečetli kohoutovi smyšlený rozsudek a ten z nich, jenž byl v masce kata, mu setnul hlavu. V Podkrkonoší zase jednomu chlapci zavázali oči a zavřeli ho do ohrady s nebohým kohoutem. Jeho úkolem bylo naslepo umlátit kura cepem.

Na jihočeském Doudlebsku si muži dávali na klobouky čerstvě zabitou slepici. Na Slovensku se zase řezničtí tovaryši snažili utrhnout hlavu živé huse. Tuto praktiku vylíčila i Božena Němcová. Kdo zvítězil, dostal od mistrovy dcery hedvábný šátek a květinu na klobouk. O nic lepší nebylo ani shazování kozla z věže radnice a další brutální zvyky, které jsou dnes již naštěstí minulostí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Masopust

Novinky.cz: Divoký masopust: krutost, sex a tučné hody

Fresh.prima.cz: Blíží se tučný čtvrtek! Které tradice přetrvaly i v moderní době a co se vaří nejvíce?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články