ANKETA: Co soudí čeští gayové o Prague Pride? Sidovskému vadí exhibice, Maršálek volá po rovnoprávnosti

ANKETA: Co soudí čeští gayové o Prague Pride? Sidovskému vadí exhibice, Maršálek volá po rovnoprávnosti
Zdroj: Herminapress
„Záleží na úhlu pohledu. Znám podobné akce z New Yorku, Londýna nebo z Amsterdamu a jde o skvělé festivaly, kde vystupují různí umělci od nezávislé scény až po globální hvězdy, jako Cher nebo Mariah Carey," říká v naší anketě producent Janis Sidovský (vpravo), partner zpěváka Pavla Vítka (vlevo).Herec Lumír Olšovský vzkazuje: „Nezakazujme tyhle projevy svobody!" Na fotografii se svým životním partnerem Pavlem Bárem. Josef Maršálek s přítelem Petrem. „Dokud nebudou mít všichni stejná práva bez ohledu na sexuální orientaci, jsou Pride průvody nedílnou součástí kulturního dění," říká známý cukrář.K tématu se nám vyjádřil také zpěvák Jan Bendig (vlevo). Ten sice festival nenavštěvuje, ale přeje lidem, aby si akci užili. Na fotografii s přítelem Lukášem Rejmonem.+ 6 fotek+ 7 fotek

Prague Pride, multižánrový lidskoprávní festival s queer tematikou, začíná 8. srpna. Při této příležitosti jsme se zeptali šestice známých českých gayů, co si o duhovém průvodu a celé akci myslí. Co vadí partnerovi Pavla Vítka Janisi Sidovskému? A co vzkazuje Lumír Olšovský?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 08. 08. 2022 12:00

Festival Prague Pride každoročně vyvolává velkou diskuzi, a to i v gay komunitě. Některým gayům připadá duhový průvod přehnaný a mají pocit, že tímto způsobem by se boj za práva menšin prezentovat neměl.

Osobně vnímám Prague Pride jako festival rozmanitosti, nikoliv jako průvod. Ten bohužel média většinou zobrazují jako exotickou exhibici, což naší komunitě nepomáhá," míní například producent Janis Sidovský, partner zpěváka Pavla Vítka.

Janis Sidovský, producent

„Záleží na úhlu pohledu. Znám podobné akce z New Yorku, Londýna nebo z Amsterdamu a jde o skvělé festivaly, kde vystupují různí umělci od nezávislé scény až po globální hvězdy, jako Cher nebo Mariah Carey.

Osobně vnímám Prague Pride jako festival rozmanitosti, nikoliv jako průvod. Ten bohužel média většinou zobrazují jako exotickou exhibici, což naší komunitě nepomáhá. Průvod je nejviditelnější, ale během celého týdne se koná několik významnějších setkání, výstav nebo koncertů."

Laco Hudec Šubrt, zpěvák a návrhář

„Prague Pride je festival radosti. Během celého týdne se koná nespočet akcí, od debat přes promítání a konference až po workshopy - letos například také se mnou. Vyvrcholením je pochod hrdosti a radosti. Je to duhový pochod plný barev. Každý člověk má trochu jinou barvu a příběh. Je to karnevalový pochod, takže se lidé mohou obléknout, jak chtějí. Je tam skvělá atmosféra."

Jan Bendig, zpěvák

„Já Prague Pride vůbec neprožívám ani nesleduji. Takže pokud někoho dělá šťastným a rád na ni chodí, tak ať si ji hlavně užije."

Josef Maršálek, cukrář

„Dokud nebudou mít všichni ve společnosti stejná práva bez ohledu na sexuální orientaci, jsou Pride průvody nedílnou součástí kulturního dění. Tak doufám, že si to konečně tato vláda a sněmovna uvědomí. 21. století v Evropě není o toleranci. Je o rovnoprávnosti."

Kája Pavlíček, stylista

„Přiznám se, že mi Prague Pride nevadí. Nevidím důvod, proč by taková akce neměla být, ovšem měly by se ctít také nějaké mantinely základní slušnosti.

Přestože jsem gay, určitě se neztotožňuji s různými excesy a extrémy. Myslím, že by to měla být zábava a pro spoustu lidí také prozření a uvědomění si některých důležitých skutečností.

Jsem gay, možná jsem občas trochu extravagantní, ale myslím, že by chování kteréhokoli člověka nemělo zasahovat do života druhých. Ať si každý dělá, co chce, pokud tím neobtěžuje druhé."

Lumír Olšovský, herec

„Držím maximálně s lidmi, kteří si chtějí užít pocit, že se nemusíme s jakýmkoli názorem schovávat. Volnost, svoboda, která nikoho neomezuje, právo na vlastní omyly, vzduch k dýchání. Musím pořád myslet na nedávnou dobu, kdy byl nejdůležitějším pocitem v naší zemi strach. Nezakazujme tyhle projevy svobody!"

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články