Teorie tygra je nejen o zkrocení Jiřího Bartošky: Bezmezná svoboda není jednoduchá, říká Eliška Balzerová

Nebo zjistí, že mít své jisté nakonec není tak zlé?
Zdroj: se souhlasem České televize
Hlavním hrdinou Teorie tygra je veterinář Jan (Jiří Bartoška), který má už dost komandování... A tak opouští svou manželku Olgu (Eliška Balzerová).
Eliška Balzerová si v komedii Teorie tygra střihla Olgu, která hlavního hrdinu "vyžene" na cestu. Olga se domnívá, že za štěstím každého muže stojí jeho žena. Proto tomu svému organizuje úplně všechno.Jan se vydává na neobvyklou cestu. Jeho cílem je proměna z králíka zpátky v tygra.Povede se mu najít po letech to, oč jej připravil partnerský život?+ 6 fotek+ 7 fotek

Komedie Teorie tygra svedla dohromady Elišku Balzerovou a Jiřího Bartošku. Ona hraje až příliš pečující manželku, on je zase muž, tygr, který by si ještě rád zařval. A tak od ní utíká. Neobvyklá odysea muže, který touží po svobodě, patří mezi nejzajímavější české snímky posledních let.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 30. 07. 2022 09:00

Teorie tygra: Veterinář Jan (Jiří Bartoška) po letech procitne. Zjistí, že jeho žena Olga (Eliška Balzerová) je přesvědčená o tom, že za štěstí muže zodpovídá jenom žena. Proto mu řídí celý život. Jan toho ale najednou začíná mít dost. A tak se vydává na cestu, která by mu měla přinést vytouženou svobodu. Komedii Teorie tygra z roku 2016 uvede ČT 1 v neděli ve 20:10.

Jsou muži tygři, nebo králíci?

Pokus o vysvětlení, proč někteří lidé svého partnera tak urputně domestikují a rok za rokem ho proměňují v takové ochočené nic, které jim nijak neimponuje. A přitom když si ho vybírali, líbilo se jim, že je svobodný, odvážný a divoký. Brali si tygra (či tygřici!) a vyrábějí si z něho králíka, který v ideálním případě dřepí v kotci a žvýká," vysvětluje v materiálech pro novináře neobvyklý název snímku Teorie tygra spoluautor scénáře a režisér Radek Bajgar.

A dodává, že za tímto přístupem k soužití může být strach z opuštění. Tygr je na lovu a občas uteče, zatímco králíka lze zavřít a krmit. A když už se mu třeba povede dostat na svobodu, neutíká, ale jen zmateně pobíhá, nebo zabloudí. A jak je to s muži, jsou víc tygři, nebo králíci?

Všichni jsme oboje, je to plynulý přerod," myslí si Bajgar. „Člověk si ani neuvědomí, kdy se ta proměna z tygra v králíka vlastně stala. V našem příběhu probíhá zpětný proces. Hrdina si zpětně uvědomí, že vlastně kdysi býval tygrem, byl svobodný, měl sny a vlastní plány a teď by to chtěl zpátky."

Teorie tygra s Jiřím Bartoškou a Eliškou Balzerovou

Ženy si berou tygra, aby z něj postupem času udělaly králíka, kterému se nasype trochu toho krmiva, ale hned se mu zavřou vrátka, aby ho náhodou nenapadlo hrát si mimo králikárnu na tygra," říká o filmu Jiří Bartoška. Co o tomto přirovnání soudí Eliška Balzerová?

I tygr, který opustí klec, musí pochopit, že bezmezná svoboda není jednoduchá. Někdy se i vrátí zpátky, ale silnější a bohatší o toto poznání," přidává se Eliška Balzerová. Ve filmu Teorie tygra si zahrála manželku, které svému choti kontroluje celý život. A tím z něj udělala králíka.

Snímek je nejen o útěku před manželkou, ale také o mezilidských vztazích, ztrátě svobody a hledání smyslu života. Ale také o štěstí a chuti důstojně žít. „Celý život hledám jeho smysl, prožívám chvíle štěstí, ztrácím paměť, toužím důstojně s někým žít a stárnout. Učím se žít ve svobodě. A hlavně - snažím se neztrácet smysl pro humor," dodává Eliška Balzerová.

Zdroje informací:

CSFD.cz: Teorie tygra

Cinemart.cz: Teorie tygra

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články