Roman Tomeš se mění v genderqueer zpěvačku: Exkluzivní pohled do maskérny hry Hedwig a její Angry Inch

Roman Tomeš se mění v genderqueer zpěvačku: Exkluzivní pohled do maskérny hry Hedwig a její Angry Inch
Zdroj: Lifee.cz/Martin Procházka
Muzikálový zpěvák Roman Tomeš přichází do maskéry dvě hodiny před představením. Kromě líčení musí stihnout ještě zkoušku s živou kapelou.Kolegyně Vendula Příhodová pomáhá Romanovi s komplikovanějším líčením očí.Kromě výrazných očních stínů a obočí nechybí ani tužka na oči.Vendula Příhodová aplikovala Romanovi také umělé řasy.+ 21 fotek+ 22 fotek

Roman Tomeš (34), kterého mohou televizní diváci znát ze seriálu Slunečná, překvapil v nové divadelní roli. V Malostranské besedě hraje v představení Hedwig a její Angry Inch hlavní roli genderqueer zpěvačky. Podpatky, výrazný make-up a dlouhá blonďatá paruka, to vše musí oblíbený herec v maskérně obléknout či si aplikovat. Redakce Lifee.cz ho během jeho proměny navštívila a exkluzivně pro vás nafotila.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 17. 02. 2022 12:00

Ve čtvrtek večer má v pražské Malostranské besedě premiéru cenami ověnčená americká hudební inscenace Hedwig a její Angry Inch. V titulní roli genderqueer zpěvačky Hedwig se představí muzikálový matador Roman Tomeš. Představení mělo světovou premiéru za oceánem v roce 1998 a získalo čtyři divadelní ceny Tony, nominaci na Grammy nebo nominaci na Zlatý glóbus za filmové zpracování.

Roman Tomeš se v maskérně mění v ženu

Pro zpěváka Romana Tomeše znamená nastudování tohoto šedesátistránkového stand-upu především pořádný trénink choreografie na vysokých podpatcích, hodiny strávené pod těžkou parukou a rychlokurz líčení včetně aplikace umělých řas.

Redakce Lifee.cz ho navštívila ve chvíli, kdy se do role výstřední zpěvačky v šatně dostával. „Nejhorší je pro mě právě tahle fáze, kdy nejsem ani v civilu ani v kostýmu. To si připadám jako monstrum. Když už tu paruku a kostým mám, tak jsem v postavě a je mi dobře," říká Roman a nechává kolegyni Vendulu Příhodovou, aby mu pomohla s aplikací podkladové vrstvy make-upu. Vendula hraje v představení pro změnu muže, vokalistu Yitzhaka.

Podpatky pro Romana Tomeše problém nepředstavují

Roman přiznává, že za ženu se převléká vůbec poprvé. V předchozím muzikálu Rent měl jen rockersky černě nalakované nehty. „Těžší pro mě bylo najít ženské prvky, jako je chůze, hlas nebo pohyby. Podpatky mi paradoxně dělají menší problém, než jsem si myslel. Tohle nejsou žádné jehly," ukazuje Roman stylové dámské kotníčkové boty, které by ocenila nejedna fashion blogerka.

Co se mu narodily děti, stal se Roman Tomeš vnitřní ženou

Paruky pro představení ručně vytvořila legenda mezi vlásenkářkami Jarmila Kamínková. V okamžiku, kdy si ji Roman nasadí, jako by v místnosti seděla jiná osoba.

Po tom, co se mi narodily děti, jsem tak zcitlivěl, že jsem se prakticky stal vnitřní ženou. Takže transformace do jevištní ženy pro mě není tak náročná," směje se Roman, který je otcem tříletého Jonáše a čtyřletého Kristiána. Syny se také rozhodl pozvat na zkoušku a svou proměnu jim vysvětlit.

Svým synům musel Roman Tomeš proměnu vysvětlit

„Ten mladší, Jonášek, mě vůbec nepoznal. Tvářil se jako: ,Kde je táta? Vrať mi mého tátu, ty jsi ho snědl!' Ten starší se smál," vypráví Roman. „Řekl jsem jim: ,Hele, kluci, táta je pořád táta. Je to jenom jako.' Oni chápou, že mají doma bláznivé rodiče, kteří se v jednom kuse převlékají do nějakých kostýmů a masek. Berou to tak, že je to naše práce. Ale zajímavé je, že nemůžu říct, že by se nebáli třeba čerta a Mikuláše. To na ně pořád funguje, imunní vůči kostýmům fakt nejsou," dodává Roman.

Roman Tomeš: Běžná žena by mi tohle asi netolerovala

Podporu nachází také u své ženy, muzikálové zpěvačky Michaely Tomešové (30). „Byla na zkoušce, chvilku mě pozorovala a pak jenom řekla: ,To je divný!' A odešla," směje se Roman.

Vzápětí ale zvážní. Věřím, že leckterá žena by svého muže takhle nepodporovala. Připadalo by jí to divné. Třeba by měla pochybnosti, jestli si nevzala homosexuála. Ale Míša je z branže, takže má velké pochopení. Naopak tomu ohromně fandí," libuje si Roman.

Roman Tomeš je v roli Hedwig světovým unikátem

Roman Tomeš patří mezi hrstku heterosexuálních zpěváků na světě, kteří si postavu Hedwig zahráli. „Mám pocit, že jsem snad druhý v historii. Moje žena říká, že je dobře, že tuhle postavu hraje heterosexuál. Kdyby ji ztvárnil homosexuál, hrozně by přehrával a byl by moc vykroucený," míní Roman.

Diváky zve na hudební show, která se nese v rytmu glam rocku a vypráví příběhy všech lidí na světě, bez ohledu na jejich pohlaví nebo gender. Hedwig je podle něj stand-up o duši, která chce být svobodná.

Na exkluzivní fotky z maskérny a představení se podívejte v naší fotogalerii.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články